ODO:
12.800 km
S-au pus și foliile. Am rămas la Wincos IR90, preț total
950 lei la Autofacelift Iași.
Ca montaj/manoperă, totul pare fi aproape perfect, cu un singur mic detaliu: folia de pe parbriz are o zgârietură destul de lungă, aproape perfect verticală, aproape în marginea din stânga a parbrizului. Băieții au recunoscut problema și-au motivat că astfel de zgârieturi mai pot apărea pe parbrize la montaj pentru că se folosește mai puțină apă decât ar trebui, pentru a evita scurgeri prin bord care pot provoca alte neplăceri. Mi-au spus că, dacă doresc, îmi pot schimba folia. Dar deocamdată nu mă deranjează (e în zona care oricum rămâne mereu murdară, la marginea parbrizului), și încă nu-s 100% convins că o păstrez pe termen lung.
Efectele foliei, cu bune și cu rele, se simt din plin și fără dubiu.
1)
confortul termic a crescut fără niciun dubiu. N-o mai pot compara din amintiri cu geamurile de fabrică de la Rio, dar față de geamurile chele diferența este enormă. Nu mă pot exprima în procente, iar din cifrele oficiale oricum nu știam la ce să mă aștept. Dar e evident că soarele nu mai arde aproape deloc (doar la expunere prelungită, de la multe minute în sus, simți că te încălzește ușor). După câteva ore de mers prin soare, nici bordul și nici tableta nu mai frig, ci sunt doar ușor călduțe (n-am mai avut la mine termometrul IR din păcate), deci e mai sănătos și pentru bord/tabletă, și nici nu mai emană căldură ca un cuptor ca înainte. Strict ca scop al foliei, beneficiul este indiscutabil.
2)
optica: Folia este cât se poate de clară (din nou, nu estimez procente, dar efectiv nu se vede). De afară este foaaaaarte ușor albăstruie, și nu-i nicio diferență la privire cu ochiul liber sau prin ochelari polarizați. De înauntru, pe noapte sunt 0 probleme, 0 reflexii, 0 distorsiuni. La fel și pe ziuă cu ochiul liber. Din păcate, cu ochelari polarizați, în funcție de poziția soarelui, pot apărea curcubee sau alte aberații cromatice pe cer sau preponderent pe alte suprafețe închise. Nu se observă mereu, depinde foarte mult de cum bate lumina. Dar efectul e vizibil inclusiv pe camera de bord cu filtru CPL.
Însă problema pare a fi limitată. Cumva, dintr-un oarecare motiv, nici nu prea mai simțeam nevoia de ochelari, chiar dacă lumina era puternică (cu cod de caniculă și toate cele). Am mers câteva sute de km fără ochelari fără probleme, ba chiar simțeam că ochelarii închiși mai mult mă obosesc, în condițiile în care îi port de ani și zeci de mii de km. Singurul dezavantaj era reflexia bordului în parbriz, dar nici aia nu era foarte deranjantă. Voi mai vedea pe termen lung cum stă treaba. Ori îmi caut ceva ochelari polarizați cat 2 (mai deschiși), ori renunț la ei dacă e ok (oricum folia filtrează deja UV și IR ca radiații periculoase), ori renunț la folie dacă am nevoie de ochelari și cromatica e deranjantă.
3)
efecte adverse: Kia/Hyundai au senzorul de lumină pe bord, nu în suportul oglinzii centrale. Asta înseamnă că folia îi filtrează lumina, în special IR, și senzorul e dat peste cap, împreună cu toate sistemele controlate:
- climatizarea: se simte clar că climatizarea merge mai lent, ca și cum ai fi mereu la umbră, și nu mai variază foarte tare în funcție de umbră/soare. Ăsta chiar e un mare beneficiu, pentru că oricum nu mai simți că arde soarele, deci n-ai motiv să vrei climatizarea mai tare. La drum lung, după ce se stabilizează temperatura interioară, climatizarea merge aproape pe minim, în mașină e liniște și curentul e foarte mult redus. Un mare PLUS!
- farurile: stau foarte mult timp aprinse, senzorul crezând mereu că e noapte. Cum intri la umbră (copac, bloc, etc), pac se aprind farurile. Ba chiar și dacă ești în câmp deschis și cer senin cu soarele din spate sau din lateral, farurile se aprind. Farurile se sting doar dacă soarele e puternic de deasupra sau ușor în față. Și chiar și așa fiind, dacă mergi pe un drum cu copaci, farurile fac ca discoteca, ba se aprind, ba se sting. Nu prea-mi place...
- navigația și iluminarea bordului: aici e cea mai mare problemă. Sâmbătă navigația a trecut pe mod de zi abia pe la 11:30, deși a fost senin de la 7 de când am plecat. Și chiar și după 11:30, când treceam pe sub câte un copac mai generos, mai trecea navigația pe mod de noapte. Și nu doar că harta se făcea neagră (lucru ușor deranjant în sine, tot făcând și tableta centrală ca discoteca, ba albă, ba neagră), dar și iluminarea tabletei și a instrumentelor de bord (ceas, computer), se dădea la minim, ca pe noapte. Dacă aveam și ochelarii de soare pe ochi, pe alocuri devenea greu de urmărit ecranul cu luminozitate așa mică. Un mare dezavantaj aici...
Oare există vreo setare, accesibilă prin ODB, pentru sensibilitatea senzorului, pe care în reprezentanță să mi-o poată regla? Sau există vreo setare accesibilă și de către mine, vreun truc pe undeva?
Dacă nu pot regla senzorul, alternativa e ori să schimb manual luminozitatea la nevoie (ceea ce contrazice fundamental ideea automatizării și a celor
n senzori de pe mașină), ori să merg înapoi la Autofacelift și să le zic să decupeze folia în dreptul senzorului (cu efect limitat și așa, dar asta probabil va îmi va afecta negativ climatizarea, pentru că ea se va adapta din nou după soare, iar pe mine mă va bate curentul rece deși nu am nevoie că nu mă mai arde soarele la fel).
Mna...