Cand am optat pentru varianta HP (115cp), dealerul mi-a comunicat ca modificarile aduse motorului fata de cea LP (90cp) nu sunt doar de soft , ci si constructive, adica este modificata si turbina???
Eu am cunostinte si ceva experienta in motoare (ceva cursuri de motoare cu piston si turboreactoare prin facultate + RKuri la Dacie si Oltcit) si mai stiu si ca turbina este un dispozitiv actionat de gazele arse din galeria de evacuare si care actioneaza un compresor pentru aerul din admisie fortand intrarea acestuia in cilindri adica imbunatateste “factorul de umplere” al cilindrilor (v-a placut ce terminologie folosesc???
Citind alte topicuri am observat ca apare des termenul “turbina” (protejarea turbinei. rulmentul turbinei…) dar acest termen nu apare si in tipul masinii (CRDI = Common Rail Direct Injection, nicaieri nu apare litera T = turbo)
Astfel mi-am dat seama ca nu stiu aproape nimic despre acest motor! (doar ca are transmisia distributiei cu lant, ca la Dacia 1300)
M-ar interesa cateva informatii despre acest motor:
- unde si cine l-a proiectat (auzeam ceva ba ca in Germania ba ca in Korea );
- acest motor echipeaza si modelul Hyunday I30? (am observat similitudini intre KIA CEE’D si Hyunday I30 nu numai la caracteristicile motorului ci si si la ampatament si ecartament);
- mai exista si alte masini echipate cu acest motor?
Daca exista si alte intrebari, nu ezitati sa le postati aici iar daca aveti si raspunsuri, va multumesc anticipat.