S-o stăpânești sănătos!
Despre cameră, dacă ai puțină experiență și răbdare, nu e greu de montat. Ca unelte nu-ți trebuie mare lucru, deși te ajută mult o ustensilă lată și subțire (de preferință de plastic) de desfăcut și/sau depărtat elementele mașinii. Mi se pare că vine deja în cutia camerei una. Cablurile le am 95% ascunse.
Probleme la instalare nu sunt. Atât că calitatea îmbinărilor la Kia e atât de bună

încât uneori cablurile sunt greu de băgat printre elemente, mai ales că cel pentru camera spate e foarte gros. Trebuie grijă și atenție să nu rupi clipsuri sau alte elemente ale plasticelor, că apoi te alegi cu greieri și alte nebunii, și e păcat, mai ales că mașina e nouă.
Poze nu am la îndemână, voi reveni când mai ajung pe la mașină.
Trasee:
- alimentare: de la cameră spre stânga, prin capătul plafonului (spre parbriz), traversat stâlpul până spre chederul ce îmbină plasticele ornamentale de caroseria exterioară (
mare atenție la chingile și celelalte elemente ale airbagului cortină, aflate tot acolo!), apoi în jos prin cheder, pe sub mocheta de la picioarele șoferului până la consola centrală, unde ”răsare” cablul și intră în încărcătorul din brichetă. Deocamdată nu am considerat necesar să o leg la panou. Dacă o legi la panou, traseul e același, dar te oprești la panou, evident.
- camera spate: de la cameră spre dreapta, prin plafon și stâlp, identic ca la alimentare (
din nou, atenție la airbag!), până la pragul ușii pasagerului. Apoi tras prin praguri, ocolind stâlpul central, prin pragul spate, urcând prin același cheder dintre plastic și caroserie în sus, până la îmbinarea dintre plasticul stâlpului C cu plafonul. Apoi printre plastic și plafon până la gura portbagajului. Apoi pe deasupra portbagajului, prin caroserie, spre canalul flexibil din stânga (el e cu cabluri electrice, celălalt e cu conducta de lichid de parbriz și e mai dificil de băgat altceva pe acolo). Odată ajuns cu cablul în hayon, poți merge ori spre stânga ori spre dreapta, spre unul din cele 2 capace de cauciuc, pe unde scoți cablul din hayon, și mergi cu el spre camera spate. Dacă vrei, poți desface plasticele de pe hayon și obții rezultate mai bune, cu cablul ascuns 100%, dar eu n-am vrut să risc, neștiind cum să le demontez fără să stric ceva. Eu am tras cablul prin dreapta, deoarece cablul are mufă la 90 de grade orientată spre dreapta.
NOTĂ 1:
- Există 2 variante de cablu pentru camera spate. Cel original de 6m din cutie, și altul opțional de 8m. Eu am folosit cablul de 8m. Pe traseul descris mi-a rămas cam 1m de rezervă, deci cel de 6 nu ar ajunge. Se poate alege alt traseu (de ex. prin demontarea plafonului, sau tragerea pe deasupra ușilor) și rezolvi cu cel de 6. Dar eu n-am vrut să fac asta pe de-o parte că nu voiam să demontez plafonului, pe de alta pentru că nu voiam să montez nimic în zona airbagului cortină.
- Cablul (indiferent de variantă, de 6 sau 8m) are o mufă dreaptă, și un la 90 de grade. Prin canalul flexibil de la hayon îl poți introduce
doar pe cel drept! Ține cont de asta când te apuci de montat. Să nu cumva să montezi tot din față până acolo și să observi că nu poți finaliza.
Singurele poze le am la hayon:
Practic acea bucată de cablu care iese din hayon, și un pic de cablu la brichetă, sunt singurele care se văd în mașină. În rest e ascuns integral.