Nu ştiu dacă este vreo diferenţă dată de materialul jantei (la modul teoretic, ar trebui să fie în favoarea jantei de aliaj), dar cauciucuri mai late înseamnă o forţă de frecare mai mare. Dacă treci de la 205/55 la 195/65 sau 185/65 ar trebui să ai un consum mai mic din cauza reducerii forţei de frecare (la greutatea cauciucurilor nu cred dacă e vreo diferenţă semnificativă - soţia are la Laguna 205x50x16 şi nu mi s-au părut mai grele).bubumisu wrote:Eu doream insa o comparatie intre 195/65/R15 si 205/55/R16, evident jante de aliaj ambele, ca de alea am![]()
Off: Daca e sa optez pentru jante dimensiuni mai mici, cred ca tot de aliaj voi achizitiona, avand in vedere gropile, craterele si fantanile(ca am luat destule, fara consiecinte "fatale" pentru structura lor. Am inteles ca cele de tabla sunt mai sensibile, chiar daca pot fi reparate usor, spre deosebire de cele de aliaj, care le poti arunca la gonoi
O observaţie interesantă este că la 195/65 viteza de pe GPS este aceeaşi cu cea de pe bord. La 185/65 era o bătaie de 5-6% (la 130 pe bord, GPS-ul arăta 121-122). Diferenţa era vizibilă şi la viteze mai mici (60 la bord, 53-54 GPS).