Dupa documentari si intrebari mi-am facut si eu programare pentru sapt viitoare in vederea montarii unei instalatii GPL secventiala, marca BRC.
Instalatia va beneficia de 2 ani garantie iar injectoarele de GPL au garantie 300.000 km.
Avand in vedere ca o voi monta in reteaua importatorului BRC, reviziile si eventualele reglaje ulterioare montarii le voi putea face in reteaua lor de service-uri, care are cam aceeasi acoperire ca si cea de la Kia.
Poate ma veti intreba ce se intampla cu garantia, care la mine oricum nu va avea cum sa fie de 7 ani, pentru ca voi atinge 150.000 km in cel mult 5 ani si jumatate de la achizitie.
Revenind la partea cu garantia, raspunsul este la pagina 6 din caietul de service (garantie si intretinere) unde se mentioneaza ca nu sunt acoperite defecte sau avarii datorate unor factori cum ar fi: transformarea......., sau defecte si avarii datorte folosirii unui carburant necorespunzator.
Ce inteleg eu este ca pt piesele care intra in contact cu GPL-ul (piston, cuzineti, supape, esapament,etc) nu voi mai avea garantie din partea Kia. In schimb voi continua sa am garantie la cutia de viteze, radiator, pompa de benzina, directie, suspensii, caroserie, vopsea, baterie, etc. Cu alte cuvinte daca se strica ceva care nu are cum sa se fi stricat din cauza GPL-ului va continua sa fie acoperit de garantie.
Oricum, sa nu uitam ce s-a intamplat nu demult pentru o simpla lampa de stop
viewtopic.php?f=145&t=8658 si cat a durat pana s-a rezolvat situatia.
In prezent putem face reviziile si in alte service-uri fara a pierde garantia, vezi
viewtopic.php?f=87&t=8436.
Din calculele mele instalatia GPL BRC, care va costa 2300 ron, se va amortiza dupa aproximativ 16000 km, iar eu ii fac in cel mult 10 luni, dupa care economia anuala se va ridica la minim 2400 ron, adica 200 ron/luna.
Avand in vedere ca voi avea garantie de 2 ani la instalatia GPL, daca din cauza acesteia se "duce" ceva la motor, se va deconta reparatia de catre service-ul care va efectua montajul.
Daca importatorul Kia sau cel de la BRC nu vor fi de acord cu modul meu de a intelege prevederile contractuale, atunci imi voi face meseria mea, pentru ca de petitii m-am saturat. Am avut rabdare pana acum, dar la cum vad ca se intelege de catre unele persoane, din cadrul Kia, modalitatea de a comunica si de a respecta niste prevederi clare, nu mai are niciun rost sa fac altceva decat plangere catre ANPC si actiune in instanta.