Tu ai impresia că la cutia automată rolul șoferului este nul și că ea schimbă de capul ei și te duci bolovan la vale?boghar wrote: Pe serpentine cutia manuala a facut toti banii, am urcat cu motorul mai turat, intre 2500 si 4000 rpm pt ca prefer sa fie mai turat in panta decat subturat. Cu o automata mai mult ca sigur ca-mi schimba treapta de ma lasa fara putere si omoara motorul, pt ca indicatiile computerului de bord erau aceleasi ca in plan drept, nu conta ca masina urca o panta abrupta. Acelasi lucru am facut si la coborare, pantele abrupte le-am coborat cu a 2a, in frana de motor, au fost situatii de s-a turat si pana la 4000rpm, iar cand panta devenea mai lina treceam intr-a 3a si astfel am economisit carburant si placute de frana. Evident, pe coborare, cand panta era prea abrupta si se tura prea tare, apasam frana si mai reduceam turatiile.
Despre cutie asa ca o paranteza, pt ca pe un jurnal de bord s-a dezbatut destul de aprins cazul manuala vs. automata, iar un coleg e destul de vehement cu automata si refuza sa priceapa ca sunt oameni care inca prefera cutia manuala.
Peace!

Pentru cultura ta generală, schimbul de viteze la o cutie automată se face în funcție de apăsarea pedalei de accelerație sau a celei de frână. Pe serpentine merge mult mai bine decât o manuală.
Îmi pare rău că ai rămas cu sechele după discuția aia, însă, ascultă sfatul unuia mai bătrân: ar trebui să fii mai deschis la nou și să renunți la prejudecăți.