@BAU
Cum identici clasa de vascozitate?
În manualul utilizatorului Kia din 2008 de când am cumparat-o scrie doar "API Service SL sau superior, ACEA A3 sau superior"
În fine, uleiul ales pentru revizie respecta specificatiile. TOP TEC 4200 LONG LIFE III utilizat anul trecut are ACEA A2 si API SN. Am mai postat, i-a mers bine motorasului. Cel puțin ce am constatat acustic, chiar si in sezonul rece
Revin in maxim o saptamana cu impresii legat de SPECIAL TEC. Acum e vacanta școlară , nu prea fac oras. Si extraurban mai rar.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ceed SW, 1,4 GSL MT, 109 CP, City, Black Pearl, 2009ODO:190.000 km
Anvelope iarna 195/65/R15:Diplomat Winter ST (naspa, nu achizitionati gama budget )
Anvelope vara 205/55/R16: HANKOOK Ventus Prime 4 K135 205/55 R16 (midle range cu performante de premium )
GPL Tomaseto STAG 4 Qbox plus
Uleiurile de motor sunt clasificate după mai multe standarde civile sau militare. Cele mai des utilizate standarde sunt: SAE, ACEA, API, ILSAC, JAVA, EMA, standardele constructorilor de automobil și standardele militare (MIL-L)
DA , asa erau specificatiile in 2006-2009 pentru motoarele pe benzina . Clasa de vascozitate este data prin normele SAE, respectiv 5w30 dar trebuind sa respecte si alte norme :
API SL - Sau Superior
ILSAC GF-3 Sau superior
De aceea astazi putem si ar trebui sa folosim fara probleme uleiuri superioare API SN, ILSAC GF 5 dar cu conditia sa fie 5w30
SI ATUNCI : SL - Pentru motoare fabricate până în 2004
SM - Pentru motoarele fabricate după 2004 cu caracteristici stabile pe toată durata de viață (uleiuri cu stabilitate bună la oxidare, limitarea depunerilor solide, protecție îmbunătățită împotriva uzurii și performanțe bune la temperaturi scăzute)
ILSAC - GF5 :Norma introdusa în octombrie 2010 pentru autovehiculele din 2011 și pentru vehiculele mai vechi, proiectat pentru a oferi o protecție îmbunătățită la temperaturi înalte pentru pistoane și turbocompresoare, un control al depunerilor mai riguros, o economie de combustibil îmbunătățită, o compatibilitate îmbunătățită a sistemului de control al emisiilor, compatibilitatea și protecția motoarelor care funcționează cu etanol combustibil până la E85.
@Qalex21
Nu vad in semnătură ce motor ai.
MPI-uri se mai fabrica?
Ceed SW, 1,4 GSL MT, 109 CP, City, Black Pearl, 2009ODO:190.000 km
Anvelope iarna 195/65/R15:Diplomat Winter ST (naspa, nu achizitionati gama budget )
Anvelope vara 205/55/R16: HANKOOK Ventus Prime 4 K135 205/55 R16 (midle range cu performante de premium )
GPL Tomaseto STAG 4 Qbox plus
1.4 MPI se fabrica in continuare si pentru noul Ceed. Vine cu 100 CP si norma de poluare Euro 6d-Temp, fara filtru de particule. Manualul recomanda 5W-30 ACEA A5/B5. Pe motorul vechi 1.4 109 CP, pe care il are si bubu, manualul recomanda ACEA A3 or above (SAE
0W-40, 5W-30, 5W-40 ).
Si ca sa va dau un mic spoiler, cel mai bun ulei a5/b5 de pe piata (de departe) este Amsoil Signature Series 5w-30. Scump, dar merita fiecare banut, este altceva din toate punctele de vedere. Testat pe 1.6 THP 175 CP si 1.6 T-GDi 204 CP.
Multumesc @Qalex
O sa merg pe Amsoil revizia asta.Ca si cifre, sta foarte bine.In special pe TBN, pe romaneste, cat isi mentine proprietatile, avand 12,5 fata de 7-8 cat au astea de pe la noi.Deci, la conditiile noastre de Bucuresti si nu numai, motorul va fi protejat si va da randament maxim.
Mai sta bine(cred ca cel mai bine din toate 5w30 cunoscute) la CCS(coldcranking start), adica capacitatea reala de pompare la temperaturi joase si fluiditatea reala/normala necesara motorului pentru functionare in parametrii.Ca idee, testul ala CCS se realizeaza la temperaturile -35 si -5 grade.Un ulei cunoscut, nu conteaza care, considerat foarte bun, nu atinge valori mai mici de 12000, in timp ce Amsoil.asta atinge 3000.(valoare mai mica= performante mai mari).
Hai ca am intrat in tehnic rau, dar e bine de stiut pentru toata lumea.
EX : 2008 Kia Proceed 1.4MPI Best
EX : 2016 KIA SPORTAGE 1.6GDI STYLE
2021 Peugeot E-2008 GT LINE 2013 Nissan Qashqai+2 Techview Edition
Sa vezi si rata de evaporare NOACK ... Uleiuri high end 5w-30 Motul, LM au 10-12% loss, Amsoil are 6% ! Asta inseamna depuneri mai putine, in special la motoarele cu injectie directa. Sincer, acum ca mi-am luat Ceed GT, o sa incep sa imi fac stocuri sa ma tina pana ne despartim, aproape de finalul perioadei de garantie a masinii
Nu mai zic ca uleiul este ultra high millage. Up to 25,000 miles (nu recomand pentru Romania, dar nu multi producatori de ulei se lauda cu asa ceva si spune multe despre calitatea acestuia)
Eu în a mea aspirata Kia Ceed 3, 1.4 benzină folosesc în prezent Red Line 5w20, nu se compara cu ce avem pe piață. Red Line și Amsoil sunt lideri în uleiuri ultra premium.
albert wrote: ↑30 Apr 2019, 21:55
Eu în a mea aspirata Kia Ceed 3, 1.4 benzină folosesc în prezent Red Line 5w20, nu se compara cu ce avem pe piață. Red Line și Amsoil sunt lideri în uleiuri ultra premium.
Daca tot e sa vb despre uleiuri mult mai bune decat ce gasim in mod normal la noi as adauga si Pennzoil.
Marci excelente si total necunoscute la noi:
- Schaeffer
- Lucas
- Quaker
- Yacco
Cateva aspecte interesante:
- Red Line, foarte bun uleiul, are o pierdere a vascozitatii de 9% in timp ce Schaeffer are doar 5% pierderea.
- Amsoil are un TBN fantastic, dar este "batut" la vascozitate la -21 de grade Celsius de un ulei mult mai ieftin, precum SuperTech
- Liqui Molly este "batut" dpdv al rezistentei la frecare si dpdv al vascozitatii la rece de uleiul Amazon Basics
- Schaeffer se dovedeste mai bun decat Mobil 1 atat dpdv al rezistentei la frictiune cat si dpdv al vascozitatii la rece
Oricum, ale noastre Kia nu sunt masini care sa puna probleme dpdv al uleiurilor, atata timp cat punem un ulei ce respecta cerintele impuse de producator
Eu am folosit in ultimul timp Castrol Magnatec 5W-20.
După ce i-am pus GPL a început sa consume ulei.
Motorul are 160000 km.
Ce imi recomandați ?
Mulțumesc.
Am gasit un document pe site kia.com, unde modelul Ceed 2008 pe benzina are ulei 5W20 ! https://www.kia.com/content/dam/kwcms/k ... cities.pdf
La doua firme care aduc ulei, programul le-a precizat, pentru pentru acest model ca uleiul recomandat este 5w20.
Care e diferenta majora intre 5w20 si 5w30 ? Este specificat undeva de catre Kia ca pe modelul asta se poate pune 5w30 (in afara de manual) ?
Eu unul dupa ce am schimbat distributia, am mers pe 5w20 in continuare.
Am vazut ca unii posesori au pus:
1. Motul 8100 X-Clean+, 5W30
2. Motul 8100 Eco-nergy, 5W30
3. Shell Helix Ultra ECT C3, 5W30
4. Motul 8100 X-Clean Fe 5W30
5. Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30
sincer, la ce temperarturi sunt vara in romania, eu am ales si aleg in continuare 5W30.
dintre marcile mentionate de catre tine, le-am folosit pe toate (Liqui Moly Top Tec 4200 pt prima data la ultima revizie acum 1 luna) plus Mobil1 ESP formula cu filtru original de ulei si pot sa zic ca n-am avut nicio problema.
este adevarata ca am si putini km la bord insa in 11 ani si ceva cred ca ar fi aparut ceva aiurea daca uleiul nu era bun/corespunzator.