Dar in viitorul apropiat, pana in 2030 de exemplu, cum credeti ca vor evulua lucrurile? Atat in Europa cat si in Romania.
Daca ne uitam la specificatii, la normele de poluare, diferentele nu sunt tocmai mari intre diesel vs benzina. Cel putin la EURO6, dar nici la EURO5 nu e rau. Ce vreau sa spun e ca din punctul meu de vedere un diesel modern nu e chiar atat de rau cum crede lumea. Mizerabilii de la VAG au dat-o in bara cu acel "Dieselgate", probabil si altii, si cred ca asta a inceput sa schimbe lucrurile.
Masinile diesel moderne au EGR, filtru de perticule si SCR( (ad blue) iar rezultatele cred ca se vad (sau mai bine spus, "nu se vad", daca te uiti la evacuare). In plus, cantitatea de monoxid/dioxid (le incurc) este la jumatate fata de motoarele pe benzina. Nu asta produce incalzirea globala?
De asemenea sunt ceva studii care zic ca marea poluare, la nivel global nu la nivelul oraselor, nu este data de masinile disel ci de multe alte cauze printre care si transportul aerian, naval etc. Da, se vrea sa se scada poluarea din orase, dar din punctul meu de vedere nu ar trebui sa se "dea" doar in diesel ci fie sa permita doar masini electrice, poate cu (plug-in) hybrid, fie sa permita doar diesel dar si benzina cu aceleasi norme EURO.
Sa nu uitam ca stirile de asemenea mentioneaza doar ca "DIESEL INTERZIS" nu si faptul ca doar intre anumite ore, sau doar anumite norme: https://www.promotor.ro/stiri-auto/in-c ... l-18311306 Asta mareste cumva "frica de diesel" a oamenilor.
Eu, ca pasionat de SUV-uri (indiferent de dimensiune) ma gandesc la faptul ca aici un motor diesel e destul de necesar. Masinile sunt mari si grele si au nevoie de un motor puternic. Motoarele turbo pe benzina sunt bune, dar firmele fac "downsizing" si scad performante pentru a se incadra in acele norme europene. Si consumul creste de asemenea...
Ca posesor de diesel am simtit nevoia sa ma plang cuiva (nu am cui altcuiva

Voi ce pareri aveti referitoare la subiect? Mai merita sa iti iei diesel nou?
PS: Nu ziceti ca diesel e tractor, e doar o pisicuta ragusita.