Asta e cel mai tare topic... si cata discutie... DOAMNE!!! La masinile ROMANESTI (marea majoritate cu tractiune fata), cauciucurile noi se monteaza pe fata pentru tractiune, consum redus, franare eficace, posibilitatea directionarii eficace etc...
NOTE EXPLICATIVE, ARGUMENTE etc:
PENTRU A PREVENI HIDROPLANAREA - asa cum se spune in link-ul 2 (primul nici nu am avut curiozitatea sa-l urmaresc) se adapteaza viteza la conditiile de drum! . (PUNCT)
Nota pentru desteptii forumului:
In 10 ani de soferie, niciodata nu mi-a fugit spatele (sau ma rog aproape niciodata) intr-atat incat sa nu o pot redresa! Dar in acelasi timp pot sa enumar zeci si zeci de cazuri in care am bruscat volanul, sa evit un tampit, sa evit o groapa, e.t.c. am franat puternic (fara ABS) si am controlat masina din volan (dai drumu la frana atat cat sa deblochezi rotile si sa ai directie) cazuri in care cauciucurile uzate sunt mai mult decat nepotrivite!
Remarcati ca am folosit cuvantul "UZAT". Un cauciuc uzat nu are probleme numai de tractiune... ooooo nuuu! puteti adauga aici probleme de geometrie, uzura inegala si incorecta (va amintiti de schema din manualul daciilor cand cauciucurile fata se mutau pe spate in X?!?!?), probleme la armatura din sarma. PROBLEME care luate toate laolalta pun muuult mai mari probleme pe FATA!!!
In cazul uzurii incorecte, folosirea unor cauciucuri uzate pe fata duce la uzura prematura si inegala a tuturor subansamblurilor directiei -> BANI cheltuiti mai des! (traim in romanica! cine arunca cu bani?!?!?!)
SI ACUM ULTIMUL SI CEL MAI DESTEPT MOTIV pentru care ii contrazic pe cei de la Michelin:
IN ROMANIA CAUCIUCURILE SE FOLOSESC PANA PICA DE PE JANTA, cu alte cuvinte pana nu se mai vad rizurile! Daca va uitati atent la filmulet se spunea acolo ca rizurile trebuie sa aiba un minim! Ei, chestia cu cauciucurile pe spate in America asa o fi, dar la noi unde am vazut masini care mergeau "pe sarma" prefer cauciucurile pe puntea fata! Din cate stiu, eu acest minim e undeva pe la 2 mm unde multi le considera inca BUNE TATA!!
In cazul in care am 2 seturi de cauciucuri, 1 de vara - 1 de iarna, intotdeauna setul pe fata este cel potrivit sezonului respectiv indiferent de cat de noi sau vechi sunt! (ajuta la distanta de franare si siguranta in cazul franarii - nu ma intereseaza Fishtail-ul aici, conduceti preventiv!)
Acuma stati, rumegati, si daca avetzi bani de aruncat, puneti-le pe spate... (cum spun cei de le Michelin) daca sunteti Romani faceti cum faceati si inainte adica puntea fata! Sper sa nu fi jignit pe nimeni

oricum stiu ca am folosit un ton mai... inflacarat!