Update la jurnal...
27-29.11.2009 - Sarata Monteoru, Brasov si Focul Viu
Zona Saratei o stiam de multa vreme, inca de mic copil. Lucrurile intre timp s-au schimbat in zona. Statiunea are un potential enorm dar care nu este pus suficient in valoare. Si zona inconjuratoare este la fel de atractiva. Drumul pe seara, aproape noaptea, din Bucuresti si pana acolo nu a durat mai mult de o ora si 30 de minute.
Am facut o iesire la Barajul Siriu (toata Valea Buzaului mi s-a parut superba) apoi am mers spre Brasov, am vizitat Bisericile Fortificate de la Prejmer si Harman, si ne-am intors la Sarata pe DN1A pana la Valenii de Munte si apoi prin Drajna de Jos pe Dj102B pana in DN10 si am ajuns la Sarata pe la Manastirea Ciolanu. Drumurile in general bune, inca nu venisera ninsorile. Cele judetene mai prezentau denivelrari, dar in limite acceptabile...In Sarata erau asfaltarile in curs, probabil ca acum drumul de acces este foarte bun.
Inainte de a reveni la Bucuresti am facut o iesire "la nocorc", la focul viu de la Lopatari - Terca.
La iesirea din Buzau spre Focsani este un indicator la dreapta, pe sub pod, catre Lopatari. Drumul este asfaltat pana la Lopatari, in conditii uneori bune iar alteori mai putin bune. Se merge aproape numai prin localitate si este un drum destul de circulat, spre surprinderea mea. Am intalnit multe masini mari si carute.
Odata ajunsi si iesiti din Lopatari drumul asfaltat se termina si am continuat incet cei 5 km pana la Terca. Noroi mult, dar ne-am descurcat. Ne-a placut foarte mult zona care evident nu este pusa in valoare din punct de vedere turistic si trebuie sa te incredintezi sortii ca sa dai de focul viu.
Odata ajuns am dat peste un indicator vag cum ca undeva la dreapta, peste apa si la deal este focul viu. Nu am fost singurii care erau curiosi sa il vada, ne-am intalnic acolo cu un grup destul de mare de francezi, cu copiii dupa ei. Ne-au intrebat daca stim cum sa ajungem, le-am spus ca ce stiu ei stim si noi si am plecat la pas inainte. Numai norocul si instinctul prietenei au facut sa ajungem acolo unde trebuie, trecand peste noroaiele ce ne stateau in cale, formate dupa ploile din zilele precedente. Focul viu nu ne-a uimit, mai mult mi-a placut vederea de pe deal a imprejurimilor.
Zona merita explorata, desi eu nu cred ca voi mai ajunge prea curand pe acolo. Mi-am prosus sa ajung si la Andreiasu de Jos, in Moldova pe langa Focsani, unde este un alt "foc viu".

31.12.2009-01.01.2010
Anul trecut de Revelion am fost la mare. A fost o experiente inedita si foarte placuta. Anul acesta am ales Poiana Brasov.

Sighisoara 09-12.01.2010
La plecare Sambata pe la amiaza am facut fix 3 ore si jumatate pana la Sighisoara. Drumul a fost liber si bun. Plimbare prin cetate si cam atat in prima zi.
A doua zi am fost la Sovata, o statiune parca rupta din Romania, amenajata, asfaltata, cu trasee semnalizate, piste de alergare pe langa lac, o frumusete! De la Sovata am mers la Salina Praid, care a contrastat cu ceea ce am vazut la Sovata, adica ne-a dezamagit total. Intrarea 20 lei, cobori cu un autobuz, te primbi printr-o mina mica, in inghesui inapoi in autobuz, inspiri gaz de esapament disel care merge minute intregi la relanti intr-o mina inchisa si gata, esti sus! Nu merita in nici un caz distanta daca mergi din Bucuresti, este mult mai frumos la Slanic Prahova!
Din Praid am mers spre Gheorgheni pana la Statiunea Bucin. Nu stiam la ce sa ne asteaptam, am vazut-o doar marcata pe harta ca statiune si cabana. Odata ajunsi am facut stanga-n prejur caci mare lucur acolo nu este.
Pe Google Earth vazusem ceva interesant in zona Sangiorgiu de Padure, o biserica sub ape si cum nu puteam rata asa ceva ne-am abatut pe un drum de pamant si plin de gropi cativa km (care au parut zeci de km) pana la Bezidu Nou. Nu mi-a parut rau!
In cea de-a treia zi am plecat spre Gilau, am evitat Targu Mures pe Dj151D, drum de camioane, in stare satisfacatoare, numai bun pentru a evita aglomeratia orasului, am mers pe nou inauguratul A3 (care mi s-a parut cea mai buna portiune de autostrada din Romania ca doar e noua, dar si ceea ce am citit despre ea, cum ca ar fi foarte libera s-a adeverit) si am ajuns la Gilau unde intentionam sa vedem castelul sau conacul sau ce-o fi el. La ceea ce am vazut din sosea, nu a mai avut rost sa coboram din masina si am luat-o spre Marisel-Belis cu gandul de a iesi la Huedin si a ne intoarce pe soseaua nationala.
Gandul bun ne-a fost rasplatit de deplin, zona este superba, deosebita si fara sa stim am ajuns in Parcul National Apuseni. Cred ca pentru cei din Cluj eu descopar mersul pe jos, zona fiindu-le probabil foarte cunoscuta insa eu as face cu placere tot drumul de la Bucuresti inca odata pentru ceea ce am vazut acolo! Mergeti cu incredere!
Spre seara ne-am intors la Sighisoara pentru ca in ziua urmatoare sa mai vizitam odata cetatea si apoi sa revenim la Bucuresti.

In urma acestor plimbari revizia de 30.000 km de apropie cu pasi repezi.
Ca si concluzie:
1. Romania este foarte frumoasa, oamenii sunt primitori, deschisi si dispusi sa te ajute dar starea mai ales a drumurilor secundare si lipsa de interes in ceea ce priveste proprietarii/managerii de pensiuni si hoteluri cam strica lucrurile. In general pe unde ne-am cazat trebuia sa cerem expres sa ne fie schimbate prosopale in camera si incercau de fiecare data sa gaseasca scuze, ca au doar o menajera ca asa si pe dincolo. Cand vor intelege afaceristii nostrii ca pe client nu il (mai) intereseaza scuzele si ca daca plateste trebuie sa si primeasca ceva in schimb? Pana atunci multi vor alege Turcia, Austria, Bulgaria, etc, si nu neaparat pentru peisajul natural!
2. Zonele Valea Prahovei si Bran Moeciu sunt supraevaluate. Suna alte locuri mult mai frumoase si mai putin aglomerate. Trebuie doar un pic de interes si vointa in a le descoperi!
Drumuri bune!