Page 2 of 3

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 29 Aug 2008, 11:10
by catalin eftime
fara a fi priceput in tainele distileriei ma gandesc cu mintea mea ca un vas in alt vas v-a elimina problema lipitului de oala, imi aduc aminte ca era pe vremuri o oala de genul asta pt fiert lapte, avea pereti dubli si se turna apa intre pereti, in felul asta laptele firbea doar prin incalzirea apei, cred ca un sistem de asta ar merge si la o distilerie mica cu arzator cu flacara, oricum ideea cu rezistenta e chiar mai interesanta

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 29 Aug 2008, 11:51
by Gerula
Ala era un soi de bain-marie.
Multumesc tuturor celor care incearca sa ma ajute.
=D>

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 01 Sep 2008, 13:31
by buggyba
unul dintre cele mai interesante topic-uri :D , sa vezi cati vor incerca sa te ajute la degustatul produsului finit :)

habar n-am cum e cu distilarea, eu ma multumesc cu palincuta de la Turţ, sper sa beau una cu voi in Octombrie; sfatul meu e da-i inainte cu ce stii pana acum si vezi ce iese.
Multa bafta!

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 07 Sep 2008, 04:28
by Teddy
@Gerula:
Vezi ca s-a deschis sezonul in Ardeal...pun si niste poze ...Image si Image...spor la munca :smt023 :drinkers: :partyman:

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 07 Sep 2008, 09:32
by SeKAh
Teddy, pai se poate? Imi faci pofta dis de dimineata! =P~
Hai c-am plecat la sticle...

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 07 Sep 2008, 13:01
by scubli
@Gerula: Daca nu reusesti nimic pana pe la sfarsitul lunii cand ajung acasa voi merge la niste prieteni ce stau la sat si se ocupa cu asa ceva pt. a cere niste informatii.

Dupa cum multi dintre voi stiu, cea mai buna palinca e cea de la Maramu` :p

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 08 Sep 2008, 19:27
by Teddy
@SeKAh:
Pofticiosule... :lol: ...sper ca nu ai facut abuz :lol: :lol: :lol:

@scubli:
"Palinca de prune" de la Maramu` are multe secrete...dar principalul secret e ca e facuta din prune :lol: ... de Bistrita :lol:...mai stiu si altele :smt023

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 08 Sep 2008, 19:32
by scubli
@Teddy: hehe :lol: sau facuta din prune de alta natie... Oricum nu prunele sunt importante ci persoana care face palinca ;)

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 08 Sep 2008, 19:46
by Teddy
@scubli:
Pruna ca pruna...dar samburele conteaza :lol: ...stii tu la ce ma refer :smt023 ...si obligatoriu 60-65 grade...ca sa nu inghete iarna cand treci Carpatii si o duci la neamuri de sarbatorii :lol: :lol: :lol:

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 08 Sep 2008, 20:02
by scubli
@Teddy: Bine zis ! :smt023

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 08 Sep 2008, 20:22
by alcatraz
am putea trage pina la urma o concluzie????
deci, pt. a obtine palinca de maramu, ne trebuie: prune de un anumit soi, meseriashul care le fierbe dar si un cazan. o fi de arama, o fi de inox, o fi de aluminiu sau de plastic???

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 08 Sep 2008, 21:20
by ida01ro
...eu voiam sa stiu daca Gerula a progresat la proiect ! :D

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 09 Sep 2008, 09:20
by Gerula
Nem.
Anu' asta nu mi-a iesit proiectu' cu distilatoru'-acceleratoru' de particole de palinca din cauza de costuri. Cea mai buna oferta nu scade sub 1700 RoN, asa ca am sa sun un pretin sa-mi imprumute cazanu' lui.
Oala aia minunata cu capac avea fundu' prea subtire, de fapt era destinata doar transportului de alimente nu si pentru fiertul lor.
Mi-am luat in schimb teasc, 370 RoN de la Praktiker.

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 11 Sep 2008, 17:43
by Teddy
Gerula wrote:...
Mi-am luat in schimb teasc...
Se pare ca esti hotarat...faci ceva vin si apoi si cativa litrii de tuiculita :smt023 ...felicitari si spor la munca =D>...zdrobitor???sau folosesti metoda clasica/antica(ptr.vinurile fine)...zdrobirea cu picioarele goale... :idea:

Re: Vreau sa-mi construiesc un cazan de tuica

Posted: 11 Sep 2008, 18:44
by expeditor
Ca unul care la 6-7 ani eram ''degustator'' la cazan, ba chiar o data sau de doua ori (tot pe atunci)am mai adormit pe linga cazan, am citeva sugestii/concluzii la cele spuse pina acum:
1. Materia prima a) prunele : daca se pot amesteca/zdrobi in butoi, dupa culegere, se grabeste procesul de fermentare/maturare si in minim 3 saptamini maxim 6 (functie de temperatura exterioara) se poate trece la fabricare.Daca nu se zdrobesc ( in Maramu',Bistrita , Buzau , etc. nu se zdrobesc), dupa ce materialul a fiert si stat din fiert (lucru care se vede prin disparitia mustelor ''betive'' prezente in primele acte din belsug),se acopera cu o folie de plastic , se pune nisip , pentru a nu respira, si la primele ingheturi/zapezi se incepe fabricarea.
b) pentru restul de fructe (mere,pere,etc ) e absolut necesar o zdrobire a lor.Fabricarea incepe mai repede fata de prune, atunci cind , asa cum se stie in popor, ''se lasa pluta''( crusta de deasupra ,incepe sa se lase si apare lichid la suprafata).A nu se mai intirzia dupa ''semn''.Valabil si la prune.
c) pentru bostina de struguri se urmeaza idem ca la struguri.
70% din calitatea tuicii, e data de calitatea materiei prime!Inutil de precizat ca fructele trebuie sa fie foarte foarte coapte.Cind eram copil, culegeam prunele EXCLUSIV dupa ce cadea bruma, nu ca acum, la mijloc de septembrie...

2. Cazanul : deja sau exprimat destule optiuni.Fiecare are mai mult sau mai putin adevar.Se recomanda cazanul de arama pentru ca inoxul nu exista acum ceva ani,plus citeva atuuri : nu se lipeste, transfer termic rapid .Minusuri: se elibereaza ozixi de cupru care sunt sau nu, toxici(pe gustul fiecaruia).Cazanele pina in 50 litri nu necesita amestecator,intrucit materia prima fiind mai putina , se face rapid transferul termic la inceput.Totusi : la fiert se pune 80% zeama si doar 20% parti solide, in 2/3 din cazan.In cazul in care e mai mult materie solida, se completeaza cu apa !Fara frica! Faci mai putina licoare dar nu se lipeste si nu se afuma, sau mai rau, iese amara!

3.Serpentina : e buna cea pe care o ai!Cu plusuri/minusuri explicate aici.

4.Alte chestii.Cind ai inceput un recipient cu materie prima, de fabricat, nu te opresti pina nu il termini.Asa ca daca ai un butoi mare de citeva sute/mii de litri, iti iei citeva zile de concediu!Primele zeci de grame de lichid , ies medii ca tarie, urmeaza ''fruntea'' (aproape palinca) apoi din ce in ce mai slabuta.O opresti cind consideri ca e suficient. La prunele grase ( cele mai bune pentru tuica!) produsul finit e de 1-1,2 litri la 5 litri de materie prima.La fructe proportia e 1 litru la 8 l materie prima.Bostina de struguri variaza functie de puritatea ei(daca a fost data la teasc sau nu, daca a fost ''ajutata'' cu zahar, etc), cam tot 1 litru la 7-8 litri de materie prima.In materia prima, la fierbere, se pot pune simburi sparti de caise, de prune...sa vezi finete de miros!

5.Palinca...se stie modul de fabricare.Pe gustul fiecaruia.

6.Despre pastrare si ''imbunatatire'' calitati, mai tirziu si numai contra cost!

Distractie maxima, intrucit e o distractie absolut folositoare!Si sa ma chemati la degustare!