E greu de spus care este nivelul "mediu". Toate bicicletele trebuiesc intretinute. La cele ieftine, componentele vor cadea mai repede.
Multi nu vor sa ia First bike (3-400 lei), ca e proasta. Si cumpara o bicicleta de 1000 lei, asteptandu-se sa fie de 3 ori mai buna.
Dupa experienta mea si observandu-i pe altii, eu as recomanda sa luati o bicla ieftina, la inceput.
Avantaje:
- daca descoperi ca nu iti place sa mergi pe ea (transpiri, nu ai unde s-o legi in siguranta, nu ai timp s-o intretii, ocupa loc in casa) este mai usor sa renunti la ea (o donezi, o arunci, incerci s-o vinzi).
- daca te prinde microbul, o sa-ti dai seama ca "vrei mai mult". Doar in acest moment incepi sa iti pui problema "ce bicicleta cumpar?". Dupa ce iti dai seama ce doresti de la ea. Majoritatea celor pe care ii cunosc, s-au trezit ca au cumparat biciclete de 1000-1500 de lei si dupa doua iesiri la munte au constatat ca mai bine puneau inca 1000 lei si isi luau una mai buna.
Eu am schimbat a 3a bicicleta in doi ani de zile. De fiecare data, am evoluat

. Raman la parerea ca un MTB hardtail acopera toata plaja de nevoi: sosea, cicloturism, concursuri, trasee dificile de munte. O astfel de bicicleta (frane pe disc, furca cu blocare), cu dotari medii, pleaca de la 2500-3000 lei.
Nu merita investiti acesti bani daca:
- nu iti place sa mergi regulat cu bicicleta
- nu o stii tot timpul in siguranta (toate bicicletele se fura, inclusiv First bike)
- nu ai timp s-o intretii.
- nu iti petreci macar 2 week-end-uri in sa (parc, munte, sosea din primavara pana in toamna)
Asadar, vezi ce vrei. Cumpara ceva ieftin, de care poti scapa fara regrete, mai tarziu. Nu cumpara o bicicleta scumpa, daca nu o vei folosi la adevarata ei valoare.
Daca aveti bani de aruncat, ignorati ce am spus... Luati tot cei mai scump.