Detin o Kia Proceed JD achizitionata de la cineva de aici din club. Motorul este de 1.6 GDI si am avut curiozitatea sa vad cum se prezinta depunerile de pe supape dupa cei 47.000km ai masinii. Am desfacut galeria de admisie si asta e ce am gasit.

Asa ca daca tot m-am apucat, am zis sa le si curat. Evident ca nu eram pregatit in nici un fel, asa ca am improvizat.

Aici deja mare parte din depuneri s-au dus, mai ramasesera niste coji mai mari pe care le-am indepartat cu aer comprimat. Imi pare rau ca nu am facut mai multe poze, dar deja se intuneca si inghetam de frig. Plus ca e complicat sa faci poze pe gaura aia.
Pana la urma am folosit o solutie spray de curatare a pistoalelor de spuma poliuretanica, care e practic acetona sub presiune. Am umplut locasurile supapelor si am lasat-o sa dizolve. La aplicare face bule si ceva spuma, deci cred ca dizolva tot uleiul ala. Mai raman in urma depunerile uscate (coji) care pot fi curatate cu aer comprimat. Am curatat si clapeta de acceleratie pentru ca si ea avea depuneri.
Acum poate sunt subiectiv dar mi se pare ca motorul "trage" mai bine si nu mai ezita. Oricum, am comandat deja un oil catch can si il voi folosi.
Per total eu zic ca e o operatiune care merita facuta. La motorul asta galeria de admisie e in fata si e suficient loc intre ea si radiator ca sa lucrezi. Daca e cineva interesat cum se desface, pot da mai multe explicatii.