Performante motor 1.4

Forum cu de toate despre Kia cee'd
Post Reply
sonty
incercator
Auto:

Post by sonty »

io zic ca viteza maxima constructiva se calculeaza fiziceshte in felul urmator. puterea e forta ori viteza, iar forta aia trebuie sa fie egala cu forta de rezistenta.
P = F*v
F = a*v^2 + b*v + c
coeficientii 'b' si 'c' reprezinta respectiv coeficientii la frecare liniara (fara turbulente si viteze mici) si frecarea cu solul. acestia de obicei se cam ignora fiindca dau contributii mult mai mici decat termenul patratic. avem asadar:
P = a*v^3 sau v = (P/a)^(1/3)
acel 'a' depinde de asa zisul coeficient de drag. unitatile ar trebui sa fie Ns^2/m^2. mai conteaza si densitatea aerului, deci si temperatura exterioara. oficial coeficientul de drag pentru ceed e 0.33, iar ce cuprinde el habar n-am.
intai si-ntai trebe mentionat ca lucram in sistem international asa ca puterea din cai putere trebuie in watti:
109hp = 81281.29 W
pentru a = 0.33 gasim v = 62.68 m/s = 225.66km/h
pentru v = 187 km/h gasim a = 0.58, ceea ce inseamna ca acel coeficient de drag se refera fix la ce zice pe link-ul urmator:
http://www.windpower.org/en/tour/wtrb/dragrace.htm
folosind formula:
a = 0.33 * 0.5* 1.225* A = 0.58, gasim A = 2.87 m^2.
pare rezonabil?
deci fizic e imposibil sa depasesti viteza maxima constructiva in conditiile in care aceasta e calculata :)
oltCEE'D 1.4 BEST, machine silver. cu roti si volan.
comanda 26.06. serie 4.09. achitat 7.09. livrare 20.09. toate in 2007.
DJ 50NTY
oltcit special, 0.652. de-o varsta cu mine.

sonty
incercator
Auto:

Post by sonty »

dupa atatia ani de fizici aflu si eu ca-s doua unitati de masura pentru calul putere, unul metric si unul .. ne-metric. unul e 746W si altul 736W. la noi se lucreaza cu ala de 736W asa ca se modifica un pic cifrele:

109hp = 80169.39 W
pentru a = 0.33 gasim v = 62.40 m/s = 224.63km/h
pentru v = 187 km/h gasim a = 0.57, ceea ce inseamna ca acel coeficient de drag se refera fix la ce zice pe link-ul urmator:
http://www.windpower.org/en/tour/wtrb/dragrace.htm
folosind formula:
a = 0.33 * 0.5* 1.225* A = 0.58, gasim A = 2.83 m^2.

mare diferenta nu-i dar pentru exactitate...
oltCEE'D 1.4 BEST, machine silver. cu roti si volan.
comanda 26.06. serie 4.09. achitat 7.09. livrare 20.09. toate in 2007.
DJ 50NTY
oltcit special, 0.652. de-o varsta cu mine.

sorinh
Auto:

Post by sorinh »

si ce are suprafata velei de 2,83 mp de-a face cu viteza maxima?
1.6 DSL LP Base Pewter Beige + optionale
vrrrrroooooommm !!!!!! vrrrrroooooommm !!!!!!
www.erepublik.com

Dennis
Ghost
Auto:

Post by Dennis »

Chiar este nevoie de atatea explicatii savante legate de acest subiect?
Nu de alta, dar dupa cate am citit pe topicul asta, cred ca o sa ma apuc de calcule complexe pe la viteze mari...
LX Best 1.4 + GPL, machine silver, IF-07-SBI

kokolino
Procuroru'
Auto:

Post by kokolino »

sonty wrote:deci fizic e imposibil sa depasesti viteza maxima constructiva in conditiile in care aceasta e calculata :)
as fi vrut sa te contrazic daca as fi stiut putina fizica..."mi-au placut mai mult pulanul si bratarile" si totusi...tinand cont de toate aspectele legate de deplasarea masinii (vant, caldura, carosabil etc) crezi ca producatorul a dat aceasta viteza ca fiind maxima maximelor? eu cred ca este o maxima la care isi asuma raspunderea pt. buna functionalitate a masinii, mai departe de aceasta viteza....e posibil sa-si ia zborul de pe carosabil sau sa pocneasca motorul sau cine stie...riskul este al meu daca depasesc viteza constructiva data de producator

crezi ca e posibil ca la 190 km/h eroarea CB sa fie de 3 km sau mai multi? ok, data viitoare o sa aduc poze in care o sa-i dau maxim de maxim pana se lipeste pedala de podea si mai vorbim....

daca si atunci vii cu formule de calcul si-mi spui ca la 195-200km/h eroarea este de cel putin 8-13 km...eu nu mai intru pe acest forum.

Hansolo1
Auto:

Post by Hansolo1 »

Kokolino din poza reiese ca aia avut 190km/h...asta pe mine m-a convins...fara sa fac calcule.
Cee'd 1.4LX Base sau (Best mai nou) Silver - fara optionale...comanda 11.05.2007 a venit 25.07.2007

kokolino
Procuroru'
Auto:

Post by kokolino »

tenkiu frate!! :))

sorinh
Auto:

Post by sorinh »

kokolino, ce inteleg eu din toate calculele de mai sus, este ca daca pui o vela semisferica de 2,83 mp la masina, atunci se obtine viteza maxima! :lol:
@sonty
pe cuvantul meu si fara mishto, esti maret! dar chiar nu inteleg cum este cu A si de ce valoarea de 2,83 nu este rezonabila? care ar fi o valoare rezonabila?
1.6 DSL LP Base Pewter Beige + optionale
vrrrrroooooommm !!!!!! vrrrrroooooommm !!!!!!
www.erepublik.com

andrei0241
3/E
Auto:

Post by andrei0241 »

Degeaba ne ducem la formule de fizica. Alea's pentru cazuri ideale, nu pot cuprinde toate variabilele.
Cat despre abaterea vitezometrului ... da ... la 190 km/h sigur e mai mare de 3km/h. Daca ai putea face rost de un GPS data viitoare ... ai putea sa te convingi si singur :)
Ford - Fiesta - 1.4 tdci

babu
driver manager
Auto:

Post by babu »

[olosind formula:
a = 0.33 * 0.5* 1.225* A = 0.58, gasim A = 2.87 m^2.
pare rezonabil?
deci fizic e imposibil sa depasesti viteza maxima constructiva in conditiile in care aceasta e calculata Smile

nu te supara,stii vb. aia,nu e din fizica...e din caragiale"amice,esti idiot?!"...tot respectu'...omu' pune poza cu viteza atinsa si tu ii da-i cu formulele..las-o dreacu...esti frate cu alde (ida01) alt frustrat care NU STIA CU CIT SA SE DEA DE PERETI CU "SIDUL"?...
...apropo de mesiu ida01 care urca transfagarasanul cu matiz si acasa.dupa reusita,s-a dovedit a fi pasat...si ala vai,steaua lui,de 20 ani(respect golf 5)... :D ..no ofence men..da' problemele pe care le ridici tu referitor in zona...sint de-a dreptul puerile...consulta u navocat...sau cel putin un consilier juridic

sa ne vedem sanatosi...cu saminta propie..prin bacau?..sa-ti zic numarul? :D

tipitip: chiar trebuia?

kokolino
Procuroru'
Auto:

Post by kokolino »

@andrei0241
cand o sa-ti iei masina sa te vad ca-i dai 190 si ii faci poza si pe urma sa sustii ca de fapt nu ai avut 190... ai avut mult mai putin. dar pana atunci mai dureaza ceva...nu ai nici masina si iti trebuie si un pic de curaj sa mergi cu o masina ca asta cu 190...ma rog 170 ca e abaterea :D

eu propun sa facem un concurs. cine merge cu viteza cea mai mare si aduce dovezi castiga o sticla de DON PERIGNON.

babu
driver manager
Auto:

Post by babu »

:D :D :D ..okkkkkkkk.....cum facem?...tot cu poze? :D ...sau lasam o vaca isteata,cu gps sa ne depaseasca?

kokolino
Procuroru'
Auto:

Post by kokolino »

fara poze. cu filmulet frate!!! sa va vedem!!!! la treaba pilotilor!!!

babu
driver manager
Auto:

Post by babu »

okkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
...in loc de licoarea aia frantuzita,am putea sa-l convovam pe insusi Mr.Jack...D....????????????? :D :D :D ...
cica e cameraman de succes!

razvan2002
Ministru'
Auto:

Post by razvan2002 »

Formule formule formule ....

Sa va zic eu formule ... daca va uitatzi la pozele domnului kokolino o sa vedeti o diferentza de 1,2 km (76.1 - 74.9) parcursa in 21 sec (luate dupa picture date taken).

Si aplicand banala formula Vit = Dist / Timp avem vit = 1,2 km / 0.0061h = 196km/h ... care va datzi seama ca e viteza medie.

Am putea sa luam in calcul si faptul ca omu a facut poza din unghiul x ... care imi da mie dreptate si acu demonstratzi ca nu e asa. Sa vad cum demonstraza kokolino ca avea mai putin de 196 si anume 190 :D

Acu serios .. pe cate forumuri am intrat sa ma hotarasc sa imi cumpar masina nu prea am vazut atat tam tam daca a mers au ba cineva cu o anumita viteza. Ma intreb ce vretzi sa demontrati? Daca minte kokolino? Daca fabricantu minte? .. daca masina poate fi ferari?

Din partea mea kokolino poate a magarit pozele (belive me se poate ... cel putin designaru de lamine din fima poate) ... poate constructoru a aplicat o formula, poate nu vrea sa isi asume raspunderea peste viteza asta ... poate ca ala care a testa nu a dat mai mult, poate ca in cazul lui kokolino batea vantu din spate ... poate fugea de caine ... sau stelisti sau rapidisti sau ce vreti voi ....

Concluzie e una si buna ... acolo e 190 ... putea fi 180 sau 200. Omu cu atat a mers in campul electrostatic al autostrazii.

Parerea mea e ca cea mai importanta concluzie care trebuie trasa e ca masina merge si merge bine ... ce atata tam tam.

Va salut pe toti.

PS pt toti ... imi cer scuze ca am fost egoist cand am salutat doamna de pe turda numai in numele meu ;)
pt koko ... numai respect ... cine stie cunoaste ... eu unu nu vreau sa vad poze cand erai cu pedala la podea ... drive safe for a long journey

Post Reply

Return to “Generalităţi”