Instalatie GPL !?!
Re: Instalatie GPL !?!
Eu nu le-am lipit si tot fara ele am fost si la RAR pt a trece instalatia in CIV, nimeni nu m-a intrebat nimic!Sincer, oricum mi se par o prostie, deoarece geamurile se pot sparge, iar abtibildul nu cred ca se mai poate recupera, in momentul montarii noului geam 

Kia Ceed (2008) 1,4 GSL - BEST culoare: Black Pearl
Kia Sportage (2018) FL 1,6 T-GDI, AT 4x4, GT-Line culoare :Penta Metal
Kia Sportage (2018) FL 1,6 T-GDI, AT 4x4, GT-Line culoare :Penta Metal
Salut, dupa 1600 (350 extraurban) km pe GPL am alimentat 165L gaz adica 452 lei si 50 lei benzina in total 502 lei.psystem wrote:Scuzati-ma ca ma bag si eu in discutie insa cum faceti voi economie?
Un calcul simplu imi arata ca se economiseste in medie 4-5 lei l 100 km
- 8l/100 * 2,9 l gaz = 23,2 + 0,5 l benzina = 25,8 lei pe 100 km
- 5,5l/100 *5,2 l benz = 28,6 lei pe 100 km(sau 31 lei in cazul unui consum maxim de 6l/100km).
Rezulta o economie de 2,8 - 5,2 lei / 100km, ceea ce inseamna ca va intoarceti investitia in 82.000km sau 44.000 km.
Nu va suparati pe mine, insa si eu mi-am luat un logan GPL nou pentru ca am crezut ca fac afacere, insa nu e nici o sfaraiala. Se economiseste, insa prea putin si dupa parerea meu nu merita, luand in considerare si dezavantajele.
Daca aveti alta socoteala, sunt dispus sa recunosc daca am gresit.
Bafta
PS: eu am luat in considerare consumurile voastre extraurbane precum si cele scoase de mine in ultimii 3000km cu anvelope de vara. Iarna consumul e in jur de 6-6,3 insa banuiesc ca si la GPL se mereste proportional.
Pe benzina ar fi fost cam asa: 1250 km consum 9L/100, deci 9*12,5*5,2=585 lei (minim in Bucuresti pt mine),
si 350 km extraurban: consum 6,5L/100, deci 6,5*5,2*3,5=118,3 lei.
In total pe benzina ar fi costat: 703 lei.
In 1600 km economia a fost de 200 lei. Deci in max. 21000 km se amortizeaza instalatia. Considerand ca un Ceed poate consuma mai mult de 9 in Bucuresti si de 6,5 afara amortizarea se poate face si mai repede. Cel mai rau imi pare ca am pus tarziu instalatia (92.500km).
cand am facut ITP-ul mi s-a atras atentia sa lipesc autocolantul pe geam. i-am zis ca nu stiam si ca o sa le lipesc ulterior. m-au trimis sa cumpar si fara nu pot lua masina. concluzie: le-am lipit pe cele de la instalatie. am argumentat ca am geamurile ionizate si ca oricum nu prea se vede, dar nu a contat. mi-au zis sa am grija pe dincolo ca pot primi amenda daca parchez in parcari subterane, etc.psystem wrote:Daca tot suntem la acest capitol am si eu o intrebare: pentru masinile echipate cu GPL este obligatoriu sa fie lipit in geam un abtibild care sa precizeze acest lucru(acelea verzi)? Ma gandesc ca se cere la verificarea ITP.
Bafta
mi-au zis ca va trebui si la ITP.
drumuri bune.
1.4 GSL City Machine Silver
achizitionata in 13 aprilie 2009
din 1 octombrie 2011 BV-80-CEO
din 17 februarie 2011 si pe GPL
ODO GPL: ~ 120K km
ODO: ~ 140K km
-
- Auto: Saab 9-5 Aero
psystem- calculul tau nu e prea corect.
Fii sigur ca unde consumi tu 5.5%- cu GPL consumi maxim 6.5%!
Nu neg ca poti sa scoti un consum de 5.5%, dar doar daca resetezi computerul dupa ce motorul e cald; sau daca mergi cel putin 500 km ca sa ai timp sa amortizezi consumul de 10% pana se incalzeste motorul. Si oricum viteza trebuie sa fie cam de 70 la ora maxim 80 ca sa scoti consumul asta, asa ca ai grija la trabanturi cand iti dau flash uri din spate sa te tragi pe prima banda!
Asa ca eu zic sa mai umblii pe la calcule ca prea iti da cu virgula!
E clar- costurile pe GPL sunt cu aprox 40% mai mici.
Fii sigur ca unde consumi tu 5.5%- cu GPL consumi maxim 6.5%!
Nu neg ca poti sa scoti un consum de 5.5%, dar doar daca resetezi computerul dupa ce motorul e cald; sau daca mergi cel putin 500 km ca sa ai timp sa amortizezi consumul de 10% pana se incalzeste motorul. Si oricum viteza trebuie sa fie cam de 70 la ora maxim 80 ca sa scoti consumul asta, asa ca ai grija la trabanturi cand iti dau flash uri din spate sa te tragi pe prima banda!

Asa ca eu zic sa mai umblii pe la calcule ca prea iti da cu virgula!
E clar- costurile pe GPL sunt cu aprox 40% mai mici.
SAAB 9-5
am vrut sa zic ...cand am facut RAR-ul mi s-a atras atentia...octav_ceo wrote:cand am facut ITP-ul mi s-a atras atentia sa lipesc autocolantul pe geam. i-am zis ca nu stiam si ca o sa le lipesc ulterior. m-au trimis sa cumpar si fara nu pot lua masina. concluzie: le-am lipit pe cele de la instalatie. am argumentat ca am geamurile ionizate si ca oricum nu prea se vede, dar nu a contat. mi-au zis sa am grija pe dincolo ca pot primi amenda daca parchez in parcari subterane, etc.psystem wrote:Daca tot suntem la acest capitol am si eu o intrebare: pentru masinile echipate cu GPL este obligatoriu sa fie lipit in geam un abtibild care sa precizeze acest lucru(acelea verzi)? Ma gandesc ca se cere la verificarea ITP.
Bafta
mi-au zis ca va trebui si la ITP.
drumuri bune.
1.4 GSL City Machine Silver
Indiferent de stilul de mers, da? Adica luand in calcul o corelare intre starea motorului (ma refer incalzit), viteza de croaziera, stil de condus (accelerare usoara sau bagat talpa)....etc. Deci indiferent de situatie (urban, extraurban, mixt),in aceleasi conditii consumul va fi acelasi, adica cu 40% mai mic.eugenflorinmanea wrote: E clar- costurile pe GPL sunt cu aprox 40% mai mici.

Ceed SW, 1,4 GSL MT, 109 CP, City, Black Pearl, 2009 ODO:190.000 km
Anvelope iarna 195/65/R15:Diplomat Winter ST (naspa, nu achizitionati gama budget
)
Anvelope vara 205/55/R16: HANKOOK Ventus Prime 4 K135 205/55 R16 (midle range cu performante de premium
)
GPL Tomaseto STAG 4 Qbox plus
Anvelope iarna 195/65/R15:Diplomat Winter ST (naspa, nu achizitionati gama budget

Anvelope vara 205/55/R16: HANKOOK Ventus Prime 4 K135 205/55 R16 (midle range cu performante de premium

Dle bubumisu, a zis "cu aprox 40%", deci intrebarea ta nu-si avea rostul. Aprox asta e de 35% in cazul meu. Cand te referi la o diferenta procentuala nu cred ca vorbim de cateva sute de kilometri sau un drum in care poate "o calci" mai tare. Diferenta o vezi in cateva mii de kilometri, in care o si calci, o si lasi mai moale, asa ca se compenseaza toate elementele intrebarii tale (rautacioase
) intr-un procent relativ emis de colegul nostru.

"D-le" @"nicul"nicul wrote: Diferenta o vezi in cateva mii de kilometri, in care o si calci, o si lasi mai moale, asa ca se compenseaza toate elementele intrebarii tale (rautacioase) intr-un procent relativ emis de colegul nostru.
Intrebarea nu era deloc rautacioasa, pur si simplu am subliniat in ce conditii se scoate un consum cu aproape 40 % (sau 35 %cum zici tu) mai mic, adica obligatoriu acelasi stil de condus, logic.
Iar la chestia cu mii de km, te contrazic, e problema de incalzire a motorului, dupa care putem de vorbi de functionare in parametri, fie el ca merge pe gaz sau benzina. Si nu cred ca ii ia cateva mii de km motorului sa se incalzeasca.
Ca sa ma deplasez dintr-un punct A intr-un punct B fie si de 150 km, daca am acelasi stil de condus, va trebui sa consum mai putin pe gaz cu aproximativ 35-40 % decat pe benzina. Ca mai intervine si consumul de benzina pana la trecerea pe gaz, e alta poveste. Aia obligat o luam in calcul la mii de km, sau in fine, iarna cand se incalzeste mai greu motorul.
Asa ca daca imi voi pune gaz, va fi un avantaj si daca voi face drumuri de sute de km, nu neaparat mii.

)
)

bubumisu wrote:"D-le" @"nicul"nicul wrote: Diferenta o vezi in cateva mii de kilometri, in care o si calci, o si lasi mai moale, asa ca se compenseaza toate elementele intrebarii tale (rautacioase) intr-un procent relativ emis de colegul nostru.
Intrebarea nu era deloc rautacioasa, pur si simplu am subliniat in ce conditii se scoate un consum cu aproape 40 % (sau 35 %cum zici tu) mai mic, adica obligatoriu acelasi stil de condus, logic.
Iar la chestia cu mii de km, te contrazic, e problema de incalzire a motorului, dupa care putem de vorbi de functionare in parametri, fie el ca merge pe gaz sau benzina. Si nu cred ca ii ia cateva mii de km motorului sa se incalzeasca.
Ca sa ma deplasez dintr-un punct A intr-un punct B fie si de 150 km, daca am acelasi stil de condus, va trebui sa consum mai putin pe gaz cu aproximativ 35-40 % decat pe benzina. Ca mai intervine si consumul de benzina pana la trecerea pe gaz, e alta poveste. Aia obligat o luam in calcul la mii de km, sau in fine, iarna cand se incalzeste mai greu motorul.
Dragul meu, las-o moarta (e proverbu ala cu filozofu'... ceva cu ramaneai). Citeste cu mare atentie inainte de a scrie ceva. Asa ca o luam pas cu pas:
1) am zis cateva mii de km, iar tu ai tras concluzia ca iti ia cateva mii sa se incalzeasca motorul?
2) am zis cateva mii pt ca 10% mergi pe benzina, 90% pe gaz, 30% o calci, 70% nu o calci=> in aia 30% clar nu o sa ai o economie de (aprox.) 40% pe cand in cei 70% o sa ai, iar dupa cateva mii o sa vezi exact care au fost costurile, deci va fi evident procentul. (adica valoriile medii se stabilesc mai in timp, nu in 2-3 zile).
Aicea se considera "rautatiuri" raspunsurile date de tine, daca nu cel putin "gica contrisme" inutile (daca vrei facem un poll ca sa o lamurim)
Asa ca, hai sa o lasam deoparte (sau sa mutam la sectiunea cafenea discutia), cand iti pui gaz o sa ai o economie exact cat crezi tu acum ca ar trebui sa ai.
Asa ca daca imi voi pune gaz, va fi un avantaj si daca voi face drumuri de sute de km, nu neaparat mii.
Nu a zis nimeni ca nu e asa. E avantajos fiecare km mers pe gaz evident, dar nu despre asta era vorba...
-
Din ce am inteles de la colegi- se trece pe gaz pe la ...40 grade?
Bubumisu relax si pe benzina daca faci drumuri scurte, te rupe la consum.
Ex: drum de aprox 1.5km, oprit cam 1 ora; apoi inapoi inca 1.5 km- consum mediu 11.7%!!
Drum facut seara.
Si tin sa precizez ca in Bucuresti de cand merg doar seara si in weekend, (dar nu 1.5 km)- consumul e de 7.7%.
Deci se cam compenseaza- o calci pe benzina- consuma multa benzina; o calci pe gaz- consuma mult gaz. Proportia de aprox 40% se cam pastreaza.
Bubumisu relax si pe benzina daca faci drumuri scurte, te rupe la consum.
Ex: drum de aprox 1.5km, oprit cam 1 ora; apoi inapoi inca 1.5 km- consum mediu 11.7%!!
Drum facut seara.
Si tin sa precizez ca in Bucuresti de cand merg doar seara si in weekend, (dar nu 1.5 km)- consumul e de 7.7%.
Deci se cam compenseaza- o calci pe benzina- consuma multa benzina; o calci pe gaz- consuma mult gaz. Proportia de aprox 40% se cam pastreaza.
SAAB 9-5
@eugenflorinmanea
On: Pai exact aici vroiam sa ajung, indiferent daca o calci sau nu, proportia logic se va pastra, ca de aia pui gaz, sa consume mai putin, si daca mergi 150 km, si daca mergi 1500 km.(nu luam in calcul situatiile cu mers 1,5 km pana la servici)
@nicu
Off: Nu te mai incinge asa de tare, si nu mai citi printre randuri.Si las-o mai moale cu filozofatu Te-ai referit la mii de km cu evidentierea reducerii costurilor cu carburantul prin utilizarea GPl-ului (ca si cum la 100 km nu fac reducere a costului prin utilizarea GPL-ului, chiar daca chiar daca mai ia si un pic de benzina,sau asa ai lasat de inteles). Iti poate demonstra oricine ca dupa ajungerea la parametri motorul va consuma pe gaz transformat in lei mai putin cu 35-40 % decat pe benzina.
Si ma repet, poate de data asta intelegi si tu
, ca motorul nu are nevoie de 1000 de km ca sa ajunga la parametri de functionare (adica sa se incalzeasca) si sa am consum de GPL transformat in pret de cost/km mai mic cu 35-40 %.
Ca am amortizare la instalatie GPL dupa aproximativ 21k, si dupa aia economie, e alta treaba. K?
PS: Si nu-i mai lua apararea lui Eugen ca nu are nevoie, si nu era cazul
On: Pai exact aici vroiam sa ajung, indiferent daca o calci sau nu, proportia logic se va pastra, ca de aia pui gaz, sa consume mai putin, si daca mergi 150 km, si daca mergi 1500 km.(nu luam in calcul situatiile cu mers 1,5 km pana la servici)
@nicu
Off: Nu te mai incinge asa de tare, si nu mai citi printre randuri.Si las-o mai moale cu filozofatu Te-ai referit la mii de km cu evidentierea reducerii costurilor cu carburantul prin utilizarea GPl-ului (ca si cum la 100 km nu fac reducere a costului prin utilizarea GPL-ului, chiar daca chiar daca mai ia si un pic de benzina,sau asa ai lasat de inteles). Iti poate demonstra oricine ca dupa ajungerea la parametri motorul va consuma pe gaz transformat in lei mai putin cu 35-40 % decat pe benzina.

Ca am amortizare la instalatie GPL dupa aproximativ 21k, si dupa aia economie, e alta treaba. K?

)
)

Montarea unei instalatii GPL nu se justifica in cazul parcurgerii unui nr. mic de km anual.Ce rost are sa dai ~3000 ron daca faci 5000 km. anual?
Iti amortizezi investitia la Sf. Asteapta! Iar in discutia din posturile anterioare exista o mica inexactitate, si anume "consum gaz cu 35-40% mai mic".Nu consumul de gaz este mai mic (din contra) ci investitia in carburant scade cu 35-40%.
Eu intentionez sa-mi montez instalatie GPL pentru ca parcurg peste 35.000km anual si imi voi amortiza cheltuiala in 6-7 luni.Daca as fi folosit masina in week-end si concediu n-as fi luat in calcul montajul unei instalatii GPL.
As dori (cred ca sunteti de acord) sa pastram acest topic "curat" in sensul disparitiei posturilor ridicole gen "daca pe 2 km consum "x" litri de gaz as economisi "n" lei " care degenereaza in contre inutile intinse pe pagini intregi.
De asemenea cred ca n-ar strica initierea unui topic numit "consum GPL" in care posesorii masinilor cu GPL sa posteze consumurile obtinute.Pe mine chiar ma intereseaza orice aspect legat de fiabilitatea acestor instalatii si informatii despre consumurile obtinute pe distante lungi.Sper ca pana la sfarsitul lunii sa am masina echipata si sa va transmit la randul meu informatii cu adevarat relevante despre comportarea masinii si consum.
PS : sper ca n-am ofensat pe nimeni prin cele scrise mai sus.
Iti amortizezi investitia la Sf. Asteapta! Iar in discutia din posturile anterioare exista o mica inexactitate, si anume "consum gaz cu 35-40% mai mic".Nu consumul de gaz este mai mic (din contra) ci investitia in carburant scade cu 35-40%.
Eu intentionez sa-mi montez instalatie GPL pentru ca parcurg peste 35.000km anual si imi voi amortiza cheltuiala in 6-7 luni.Daca as fi folosit masina in week-end si concediu n-as fi luat in calcul montajul unei instalatii GPL.
As dori (cred ca sunteti de acord) sa pastram acest topic "curat" in sensul disparitiei posturilor ridicole gen "daca pe 2 km consum "x" litri de gaz as economisi "n" lei " care degenereaza in contre inutile intinse pe pagini intregi.
De asemenea cred ca n-ar strica initierea unui topic numit "consum GPL" in care posesorii masinilor cu GPL sa posteze consumurile obtinute.Pe mine chiar ma intereseaza orice aspect legat de fiabilitatea acestor instalatii si informatii despre consumurile obtinute pe distante lungi.Sper ca pana la sfarsitul lunii sa am masina echipata si sa va transmit la randul meu informatii cu adevarat relevante despre comportarea masinii si consum.
PS : sper ca n-am ofensat pe nimeni prin cele scrise mai sus.
LX Best 1.4 + GPL, machine silver, IF-07-SBI
-
Normal ca se vorbeste de costuri- eu cel putin asa m-am exprimat. E foarte impropriu zis 'consuma cu 40% mai putin'.
Cat despre decizia de a cumpara sa nu, eu as calcula asa:
- cati km fac acum pe an si cati as face daca as avea GPL (automat costuri mai scazute duc la kilometri mai multi )
- cat costa in plus revizia la GPL
- la costul instalatiei as adauga 2,000 ron amortizati pe perioada ramasa de garantie- costul pieselor de la motor care se pot defecta in perioada ramasa de garantie si ale caror costuri de inlocuire trebuie sa le suport eu (masina fiind scoasa din garantie).
Abia apoi as calcula in cati km se amortizeaza instalatia.
Fiecare cu calculul lui
Cat despre decizia de a cumpara sa nu, eu as calcula asa:
- cati km fac acum pe an si cati as face daca as avea GPL (automat costuri mai scazute duc la kilometri mai multi )
- cat costa in plus revizia la GPL
- la costul instalatiei as adauga 2,000 ron amortizati pe perioada ramasa de garantie- costul pieselor de la motor care se pot defecta in perioada ramasa de garantie si ale caror costuri de inlocuire trebuie sa le suport eu (masina fiind scoasa din garantie).
Abia apoi as calcula in cati km se amortizeaza instalatia.
Fiecare cu calculul lui

SAAB 9-5
[quote="bubumisu"]@eugenflorinmanea
@nicu
, ca motorul nu are nevoie de 1000 de km ca sa ajunga la parametri de functionare (adica sa se incalzeasca) si sa am consum de GPL transformat in pret de cost/km mai mic cu 35-40 %.
Prietene esti tare! Imi pare rau, trebuia sa o dau pe smenghleala, nu pa' filozofeala. Nu am zis ca nu ajunge masina la parametri in 1000 km, iti imaginezi lucruri. M-am referit la mii de km ca sa vezi economia intr-un mod mai vadit. Nu citesc printre randuri, intelegi tu prea putin (adica ce vrei). Sau poate te-ai exprimat tu mai complicat, mai tainic. Daca eu vreau sa ii iau apararea lui Eugen lasa-ma sa-i iau apararea [-o<
Acum ca m-am "incis" o sa fac un poll dupa cum am promis =D>
PS: pune-ti la semnatura "Giga Contra"
@nicu

Prietene esti tare! Imi pare rau, trebuia sa o dau pe smenghleala, nu pa' filozofeala. Nu am zis ca nu ajunge masina la parametri in 1000 km, iti imaginezi lucruri. M-am referit la mii de km ca sa vezi economia intr-un mod mai vadit. Nu citesc printre randuri, intelegi tu prea putin (adica ce vrei). Sau poate te-ai exprimat tu mai complicat, mai tainic. Daca eu vreau sa ii iau apararea lui Eugen lasa-ma sa-i iau apararea [-o<
Acum ca m-am "incis" o sa fac un poll dupa cum am promis =D>
PS: pune-ti la semnatura "Giga Contra"

@Denis
Chiar in ultimul meu post exprimarea era exact cam asa: "dupa ajungerea la parametri motorul va consuma pe gaz transformat in lei mai putin cu 35-40 % decat pe benzina", si "sa am consum de GPL transformat in pret de cost/km mai mic cu 35-40 %.". Eu zic ca nu m-am exprimat gresit.
Si am subliniat si faptul ca nu am de gand sa ma refer la amortizarea investitiei ("Ca am amortizare la instalatie GPL dupa aproximativ 21k, si dupa aia economie, e alta treaba"), ci strict la economia de pret carburant /100 km facuti.
@eugenflorinmanea
Normal ca si eu m-as gandi la amortizarea investitiei, daca as opta pentru instalatie de gaz, in conditiile in care pretul la GPL comparativ cu benzina (sa speram
) se va mentine.Si evident doar in cazul in care voi face multi km/an.
Dar avand in vedere ca benzina a ajuns 6 lei, cred ca daca voi gasi resurse financiare, voi pune GPL indiferent de km-trii pe care ii fac momentan pe an.
@nicul
Hai sa te citez un pic, chiar daca te vei aprinde si mai tare (esti cam agitat zau, mai calmeaza-te):
Quote "Cand te referi la o diferenta procentuala nu cred ca vorbim de cateva sute de kilometri sau un drum in care poate "o calci" mai tare. Diferenta o vezi in cateva mii de kilometri, in care o si calci, o si lasi mai moale". quote
Ce intelege omu din ideea ta? Nu crezi ca esti cam confuz in exprimare? Iar faptul ca "m-am legat" de exprimarea ta a fost ca referire la inexactitatea exprimarii. Ce treaba are amortizarea investitiei cu simplul calcul matematic pret de cost carburant /100 km benzina comparativ cu GPL?
Pretul de cost va fi acelasi (cu 35-40 % mai redus), indiferent daca faci 100 km sau 1000 km, ma refer GPL comparativ cu benzina.Bine, si aici subliniez,inca o data, facand abstractie de km-trii pana la amortizarea investitiei.
Si am rugamintea D-le avocat (sper sa fii de data asta receptiv) sa incheiem subiectu, si sa nu mai dai "quote" ca ameteste omu cand vrea sa citeasca un post (scrie si in regulament
).
Chiar in ultimul meu post exprimarea era exact cam asa: "dupa ajungerea la parametri motorul va consuma pe gaz transformat in lei mai putin cu 35-40 % decat pe benzina", si "sa am consum de GPL transformat in pret de cost/km mai mic cu 35-40 %.". Eu zic ca nu m-am exprimat gresit.
Si am subliniat si faptul ca nu am de gand sa ma refer la amortizarea investitiei ("Ca am amortizare la instalatie GPL dupa aproximativ 21k, si dupa aia economie, e alta treaba"), ci strict la economia de pret carburant /100 km facuti.
@eugenflorinmanea
Normal ca si eu m-as gandi la amortizarea investitiei, daca as opta pentru instalatie de gaz, in conditiile in care pretul la GPL comparativ cu benzina (sa speram

Dar avand in vedere ca benzina a ajuns 6 lei, cred ca daca voi gasi resurse financiare, voi pune GPL indiferent de km-trii pe care ii fac momentan pe an.
@nicul
Hai sa te citez un pic, chiar daca te vei aprinde si mai tare (esti cam agitat zau, mai calmeaza-te):
Quote "Cand te referi la o diferenta procentuala nu cred ca vorbim de cateva sute de kilometri sau un drum in care poate "o calci" mai tare. Diferenta o vezi in cateva mii de kilometri, in care o si calci, o si lasi mai moale". quote
Ce intelege omu din ideea ta? Nu crezi ca esti cam confuz in exprimare? Iar faptul ca "m-am legat" de exprimarea ta a fost ca referire la inexactitatea exprimarii. Ce treaba are amortizarea investitiei cu simplul calcul matematic pret de cost carburant /100 km benzina comparativ cu GPL?

Si am rugamintea D-le avocat (sper sa fii de data asta receptiv) sa incheiem subiectu, si sa nu mai dai "quote" ca ameteste omu cand vrea sa citeasca un post (scrie si in regulament

)
)