Tocmai am revenit din concediu

... dar, ma rog, nu asta era ideea. Traseul a fost Bistrita - Cluj - Oradea - Bors - Artand (Hu), nationalul 47 pana la Derecske, apoi Hajduszovat catre Hajduszoboszlo, nationalul 4 pana la dupa Ebes (directia Debrecen), acolo unde incepe M35; de aici, M3 - M0 - M5 - M0 - M1, apoi A (Viena - Linz - Salzburg) - apoi Munchen (D) - asta ne-a fost destinatia.
Masina din semnatura, incarcata bine (ca sa ma exprim retinut... aveam bagaje peste tot unde se puteau acestea depozita, inclusiv la picioarele scaunului dreapta fata

), 3 adulti + juniorul meu de 7 ani, caruia i-am facut pat din 1/3 din bancheta din spate.
Distanta: aprox. 1300 km
Pe autostrazi am mers (cat am putut) constant la 130 - 145 km/h, ocazional 160 (pe distante scurte), ca doar am mers in concediu, nu in delegatie, si ma interesa mai mult mentinerea unui consum rezonabil decat incadrarea intr-un orar strict de calatorie.
In Ro, maxim 120 km/h, dar media de viteza a fost mica, am prins lucrari si devieri destul de nasoale chiar in judetul meu (zona Beclean), apoi pe la Dej, Gherla parca... ma rog, io asa patesc cand plec la drum lung

. In D, am circulat cum circula nemtii, adica respectand toate limitarile (ma refer aici innafara autostrazilor, la care m-am referit mai sus).
Am folosit AC cred ca min. 95% din timp. Consumul mediu pana pe autostrada in Ungaria a fost, ca de obicei, foarte bun, zic eu (adica sub 7, cam 6.2, 6.3%). Pe autostrada a inceput sa urce usor, astfel incat la intrarea in Austria aveam 7.1%. Asa a ramas pana la Munchen. Acolo "m-am dat" aproape zilnic cu masina prin oras, consumul a ajuns la 7.4% (influentat mult de faptul ca nu am mai resetat, deci calculul il facea cu tot cu drumul pana acolo, dar si influentat de stilul linistit si respectuos in care se circula acolo...).
Am plecat de acolo la ora 9 dimineata, resetat CB-ul, seara la 10:30 eram la vama in Bors.
Cam aceleasi conditii ca la plecare, cu mentiunea ca masina era mai grea (nu am mai putut face patul copilului), si avea si o "frana aerodinamica" legata pe masina. Cu toate astea, consumul mediu a fost de 6.5 - 6.6%, iar viteza medie de 77 km/h. Dupa intrarea in tara, viteza medie a scazut la 74 km/h, consumul a crescut la 6.7% - la fel, valori influentate de mersul pe autostrada, evident.
Un peste alta, rezultatele sunt multumitoare, cred eu. Consum mai mic... poate, dar cu diesel

!
Ah, si apropo de submotorizare: in general, motorasul e ok, isi face treaba si te ajuta sa nu simti faptul ca el lucreaza la turatii inalte...DAR, totusi, exista situatii in care simti ca un cuplu mai mare (rezultat si dintr-o cilindree mai mare) ti-ar face viata mai usoara

. La drumul descris mai sus m-am gasit de doua - trei ori in situatia de a strange putin din dinti. Dupa ce te obisnuiesti si cu asta... e bine. Adica, nu ar strica sa fie mai mare motorul, dar daca nu am avut bani de unul mai mare... asta e! Reiau ce am scris pe un alt topic: recomand cu caldura motorul de 2 l, diesel sau benzinar, pentru oricine isi poate permite. Merita!