vad ca mortymer a ramas cu un gust amar pentru faptul ca el nu poate sa creada in consumurile declarate de unii colegi. Acum, este si materialul din revista italiana, care ii confirma consumurile mult peste cele declarate. Si, care e problema? Avea cineva impresia ca motorul asta de 1.4 e "calul alb", "madona imaculata", singurul care respecta "indicatiile tehnice"? Eu cred ca este foarte clar pentru toata lumea ce inseamna consumurile teoretice. Chiar in reportaj spune cineva ca sunt stabilite pe baza unor normative din 1992 (adica, la un an dupa ce mi-am luat eu carnetul de sofer!!!

).Acuma, nu stiu ce sa mai zic... eu lucrez in industrie, si multi ani am lucrat cu diverse normative (de obicei invechite), dar care te ajuta in anumite calcule. Obisnuit fiind cu asa ceva, stiu - la fel ca altii care au folosit normative, ca rezultatul este orientativ... adica valorile reale sunt intr-un interval deasupra si sub valoarea obtinuta. Apoi, se mai aplica niste principii, de genul: valoarea cea mai mare si cea mai mica se elimina, fiind considerate ca asa zise erori, sau abateri. Din restul "norului" de valori se face o medie, iarasi dupa anumite principii, descrise in normative. In fine, scuze celor familiarizati cu astfel de procedee, nu vreau sa dau lectii nimanui, vreau doar sa spun ca este posibil ca valorile declarate de producator sa fie sa nu atinse. Cine isi aminteste de modul in care se circula (ma refer aici doar la Romania, prin alte parti nu am cum sa stiu) in anul de gratie 1992, stie in mod cert ca un normativ bazat pe circulatia de atunci nu are cum sa corespunda realitatilor de azi... probabil ar trebui "refacut din temelii", nu doar ajustat cu niste factori de corectie.
Mi se pare foarte sanatoasa atitudinea lui frantic, dar si a altora.