Gălbuia neplanificată - Kia XCeed 2020

R0BERT0
Auto: auto

Re: Gălbuia neplanificată - Kia XCeed 2020

Post by R0BERT0 »

"Totuși, care e diferența dintre iarnă și vară de vrea lumea confort sporit? "
Eu cred ca este o diferenta ...cel putin gropile "sunt altfel 😁. Si da , confort vrei tot timpul , nu numai iarna , insa ....eu ma gandesc si la protectia jantelor de vara , plus ca nu sunt adeptul schimbarii mereu a cauciucurilor de vara cu cele de iarna pe aceleasi jenti.... Iar daca ai posibilitatea , de ce sa nu profiti chiar si de 1".
Altfel...intrebam de confortul pe 18 la modul general si nu in special iarna.
Apropo...am vazut azi un XCeed cu roti pe 16 ....ma , nu stiu preferintele voastre ,insa ....mi s a parut urata rau .🤦

alexs
Auto: Leon 5F FR

Post by alexs »

Parerea mea, cauciurile de iarna sunt un pic mai rigide plus micile denivelari de pe drum create de zapada/gheata.
Cred ca e mai rentabil si confortabil sa faci doar switch de cauciuri pe o perioada de 5-7 ani.

alexcrist
Auto: Kia XCeed 1,4 T-GDI, 2020

Post by alexcrist »

R0BERT0 wrote: 16 Feb 2021, 15:00 Apropo...am vazut azi un XCeed cu roti pe 16 ....ma , nu stiu preferintele voastre ,insa ....mi s a parut urata rau .🤦
Apăi și cu ***** și cu sufletu-n rai, nu se poate. :)

Așa ca gusturi personale, eu încă n-am văzut mașină cu jante AM care să arate mai bine decât jantele originale. Strict chestie de gust personal.

Despre uzură, la cât merg eu, schimb anvelopele la maxim 3 ani, adică maxim 3 montări și 3 demontări pe jante. Uzura provocată este o non-problemă pentru mine.

Protecția jantelor iar n-o văd ca o problemă. Balonul e suficient de mare, aproape la fel de mare ca la Rio pe 15, din ce rețin. Și momentan singurele locuri unde am atins jante au fost în borduri (mai ales la KFC în Iași), pe tot timpul anului.

Eu nu încerc să te conving de nimic, ești liber să nu fii de acord cu mine. Sunt chestii pur subiective. Mi-ai cerut părerea și ți-am oferit-o. :)
alexs wrote: 16 Feb 2021, 15:18 plus micile denivelari de pe drum create de zapada/gheata.
De parcă drumul ar fi perfect plan încât să te afecteze fix ”micile denivelări”... :lol:

Cât de rigiditatea anvelopelor de iarnă, din contră, anvelopele de iarnă le-am simțit întotdeauna mai moi. Atât la Rio pe 15, cât și pe XCeed pe 18.

Ca rentabilitate, niște jante + senzori originali costă mai mult decât o eventuală revopsire a jantelor peste câțiva ani (dacă, subliniez, dacă e cazul, că posibil să nu fie). Iar jante AM ieftine + senzori AM (sau deloc) înseamnă să renunț la o componentă de calitate/performanță pentru care am plătit inițial. E ca și cum aș scoate și scaunele mașinii să le țin în casă să le protejez, și în mașină îmi pun niște scaune de bucătărie mai ieftine. Unii vor fi mulțumiți cu asta, mie nu mi se pare rentabil. Eu vreau să folosesc exact funcțiile pe care mi le-am dorit și pe care le-am plătit de la început.

Am deja 13k km făcuți cu anvelopele de iarnă. În mare nicio diferență de confort. Dar nu contrazic pe nimeni care zice altfel, oricum vor conta anvelopele.

EDIT: Apropo, aveți grijă la XCeed, că discuțiile pot fi inutile în funcție de configurație. Dacă se ajunge la o configurație cu discuri de frână mai mari pe față, singurele jante care rămân sunt cele pe 18. Și dispare și roata de rezervă. Dacă luați în calcul jante mai mici, vedeți ce aveți deja (sau ce doriți să comandați) și fiți siguri că se potrivesc. Să nu faceți cumpărături degeaba. :)

R0BERT0
Auto: auto

Post by R0BERT0 »

Mulțam de raspunsuri. Daca mai apare ceva ...te deranjez. 🙋

zaboss
Auto: Kodiaq 2.0 TSI, 4x4 DSG, Style

Post by zaboss »

Noi la întreprindere avem 2 Nissan Juke, ambele aceeași configurație, dar luate la un an diferență. Prima a venit cu o personalizare exterioară suplimentară care însemna și jante speciale de 18. Cealaltă are jante „normale” de 17. Nu am sesizat nici o diferență între ele la confort sau manevrabilitate.

zaboss

Post by zaboss »

Ai cumva idee care e starea drumului DN17B, de la Vatra Dornei spre Bicaz/Piatra Neamț?

alexcrist

Post by alexcrist »

E unul din drumurile mele preferate. :lol:

E de o calitate... mixtă. La bază este drum de plăci de beton, cu fundație ok. Probleme de fundație sunt doar în vreo 2 locuri aproape de Poiana Largului, unde e surpat și îngustată o bandă. Și tot pe porțiunea aia mai pot apărea mici căderi de pietre/măl din deal, în perioadele cu multe ploi, dar nu am întâlnit probleme de circulație din cauza asta. În rest, fundația e ok, dar plăcile de beton tot plăci de beton sunt.

Acum vreo 2-3 ani s-a turnat strat de asfalt nou aproape peste tot. Dar s-a turnat pe bucăți, și calitatea diferă. Cred că cea mai mare parte a drumului e bună și foarte bună, o parte mai mică e cu asfalt mai subțire și mai denivelat. Și o parte a rămas cu plăci de beton, habar n-am de ce. Partea cea mai bună și cea mai nouă e Chiril-Dorna Arini.

Dorna Arini - Vatra Dornei e cu asfalt vechi, și cred că singura porțiune cu ceva gropi. Așa e de cel puțin 6 ani de când o știu eu.

Partea cea mai proastă arată cam așa, și are câțiva km:
Partea cea mai bună arată cam așa (Chiril-Dorna Arini):
Restul drumului e undeva între.

În mare drumul este frumos, peisaje foarte faine, extrem de liber (comparat cu DN17 care e liber doar noaptea). Însă sunt destul de multe localități și e foarte virajat. Dacă vrei relaxare, nu e un drum de ocolit. Dacă vrei grabă, poate DN 17 e mai rapid.

====

În altă ordine de idei, Poiana Largului - Bicaz încă nu e deschis! (cel puțin din ce știu eu) Dacă vrei să ajungi la Piatra Neamț, de la Poiana Largului ai 2 variante:
- ori Târgu Neamț - Piatra Neamț (DN15B + DN15C), drum ușor virajat, multe dealuri, bun spre foarte bun, și destul de frumos și relativ liber. Singurul punct potențial nevralgic e exact Târgu Neamț, unde sunt des ambuteiaje, dar depinde de zi și de oră
- ori Durău - Izvoru Muntelui (DJ 155F), proaspăt modernizat și asfaltat integral anul trecut

Însă ambele variante ocolesc destul de mult. Dacă nu te grăbești, și e doar excursie de plimbat la munte, merg ambele variante. Dacă te grăbești cât de cât, probabil DN17 + DN2E + DN15C e varianta cea mai rapidă.

zaboss

Post by zaboss »

Mulțumesc, este pentru plimbare, dar cam peste o lună :D

alexcrist

Post by alexcrist »

Poiana Largului - Bicaz e închis de câțiva ani, se află în reparații generale din temelii (fundația era distrusă). Și tot de câțiva ani trebuia să fie gata, dar... din ce-am înțeles, veșnicele contestații, litigii, etc, etc, etc, etc... și nu s-a mai terminat.

Din ce știu încă e săpată fundația și nu e aproape de a fi finalizat încă.

zaboss

Post by zaboss »

Stai că acum mi-a picat fisa, la Baraj nu se mai poate ajunge? Că practic asta era ideea să o luăm pe drumul acesta.

alexcrist

Post by alexcrist »

Se poate ajunge la baraj, dar doar dinspre Bicaz. Drumul e închis de după baraj spre Poiana Largului.

Bine, pur teoretic, s-ar putea circula, că sunt localități pe-acolo care n-au alte drumuri de acces. Dar oficial drumul e închis circulației publice și nu știu cum arată acum porțiunea închisă.

Dacă vrei să ajungi la baraj, varianta cea mai scurtă acum e probabil drumul prin Ceahlău (Durău-Izvoru Munelui), și Google zice că e cu doar vreo 10-15 minute mai lung decât drumul clasic. Cum am zis, porțiunea din rezervație e proaspăt modernizată și asfaltată, din ce știu e gata din toamnă. Apoi porțiunea Izvoru Muntelui - Bicaz (până la DN) e așa și-așa, porțiuni mai proaste și mai bune, nu știu dacă au lucrat ceva la el. Eu am fost ultima oară vara trecută când încă nici prin rezervație nu era încă gata.

Ăsta e traseul: https://www.google.com/maps/dir/47.0897 ... 388388!3e0

Însă nu știu cum e cu întreținerea pe timp de iarnă. Cred că poți suna la Salvamont Durău și te lămuresc oamenii dacă cumva e închis.

Însă dacă faci și ceva opriri pe porțiunea aia, ai câteva peisaje faine, și cu lacul, și cu muntele. Ba chiar ai șanse să vezi lacul mai bine decât dacă l-ai vedea de pe Poiana Largului - Bicaz. Drumul ăla clasic e/era deprimant din punctul ăsta de vedere, toate zonele de unde se vedea lacul au fost îngrădite cu garduri înalte de proprietarii care și-au făcut diverse viloaie pe-acolo. Nici nu știi că mergi pe lângă un lac. Dar de pe DJ chiar ai șanse să vezi ceva frumos. :) Poți ieși de pe DJ și spre Schitul Cerebuc (poza #1 mai jos), nu neapărat pentru schit, dar drumulețul ăla oferă deschidere bună spre vârful masivului (poza #2).

Câteva peisaje de vară, toate făcute ori de pe marginea străzii, ori de la 2-3 minute de mers pe jos:
Image
Image
Image
Image
Image

zaboss

Post by zaboss »

Intenția noastră era să venim de la Suceava, prin Vatra Dornei și să rămânem peste noapte la Piatra Neamț. Ce nu-nțeleg este dacă bucata de la Poiana Largului la Bicaz este închisă, cum se poate merge din partea cealaltă cum e indicat la traseul pus de tine pe hartă, de la Bicaz la Poiana Largului? traseul nostru era acesta.

Dacă bucata aia e închisă și nu putem pe marginea lacului dinspre Vatra Dornei, atunci o variantă ar fi să venim pe Târgu Neamț și să urcăm pe Durău.

alexcrist

Post by alexcrist »

Da, scuze, se pare că Google m-a păcălit iar. Era un punct intermediar pe DJ 155F care a dispărut din linkul pus de mine. Ce a rămas în link e fix bucata pe care eu o știu închisă.

Dar nici cele puse de tine cred că nu arată ce trebuie. Tot pe DN te arată, plus că în browser și în aplicație pe telefon îmi arată trasee complet diferite din același link.

Să încercăm altfel: https://mydrive.tomtom.com/en_gb/#mode= ... D%7D+ver=3

Cred că ai înțeles ideea, dar nu ne înțelegem în linkuri. Dacă nici așa nu merge, trecem la screenshoturi :lol:

zaboss

Post by zaboss »

Asta e ok. Am înțeles. Mulțumesc mult pentru detalii.

alexcrist

Post by alexcrist »

zaboss wrote: 18 Feb 2021, 23:07 Asta e ok. Am înțeles. Mulțumesc mult pentru detalii.
Cu mare plăcere! :)

===================

ODO: 26.749 km

Iaca și vestea proastă cu prima daună, descoperită fix în prima zi a anului 2. Abia azi am reușit să fac niște poze mai clare.

La ultimele câteva ieșiri, în zile cu vânt lateral destul de puternic (cum au fost perioada asta), în general cu vânt lateral stânga, la viteze de peste 80-90 km/h, se auzea o bătaie sub mașină, pe partea dreaptă, cam sub pasager. Nu mi-am bătut capul, m-am gândit că poate rezonează vântul prin scuturi, sau că poate n-o fi vreun scut prins bine. Aveam în plan să ajung la o verificare, dar n-am apucat.

Weekendul trecut m-am uitat sub mașină și am rămas șocat: o parte din scutul de sub habitaclu era făcută franjuri. :(

ImageImage
ImageImage
ImageImage
Image

Cam proaste unghiurile, da-i al naibii de greu de încadrat fără elevator.

Nu-mi dau seama cum/dacă a fost lovit. Și ce mă macină mai mult este că nu rețin să o fi atins pe dedesubt. Bara da (o dată), jantele în borduri da, dar pe dedesubt nu rețin. :(

Și am teorii:
  • ori s-a rupt de nebun de la vânt. Dar cam improbabil și oricum imposibil de dovedit chiar de-ar fi
  • ori am atins-o eu cândva/undeva, și apoi a cedat suplimentar de la mișcări în vânt
Oricum ar fi, trebuie schimbat, că se adună mizerie excesivă deasupra lui și nu cred că face bine. Așa că... tocmai mi-am făcut o programare la constatare pe Casco.

Uf... :(

Post Reply

Return to “Jurnal de bord”