Salut tuturor,
Avand in vedere ca in curand voi deveni posesor de Ceed, am zis ca e cazul sa impartasesc si eu, pentru cei interesati sau aflati in cautarea unei masini si care se uita si la Ceed, un mic comparativ si rezultat al analizei mele pre-achizitie.
Mentionez ca vin de pe un Golf 7 1.2 TSI 110 cp manual, echipare medie care s-a comportat exemplar in 5 ani si 70 mii de km de utilizare si care mi-a ridicat mult standardele la capitolul materiale, insonorizare interior, confort si functionalitate. Stiu, Golful este o masina considerata plictisitoare, dar nu degeaba ramane numarul 1 la vanzari in clasa si la unitati la general in Europa. Sa zicem ca le face pe toate foarte bine dar nimic extraordinar.
DISCLAIMER: parerile de mai jos reflecta opinii pur personale bazate insa pe teste si ore de documentare. Am lucrat si in industria auto si sunt pasionat, dar impresiile de mai jos au, inevitabil, si o tusa de impresie subiectiva. Va rog sa tratati postarea ca pe una informativa.
Lista cerinta masina noua:
1. Motorizare in 4 cilindri minimum 130 cp cu transmisie automata, preferabil dublu ambreiaj (nu vreau motor in 3 cyl)
2. Echipare peste medie - sa am ce aveam si pana acum minimum plus pachet decent siguranta activa si o finisare/echipare cu accente sport si neaparat faruri led (merg mult pe centura si drumuri nationale si nu vreau sa mai schimb un bec niciodata) si jante pe 17
3. Design ceva mai indraznet decat Golful
4. Garantie minimum 5 ani (atat estimez ca tin masina
5. Sa fie relativ practica si pretabila la utilizare si ca masina de familie
dupa ce am testat si studiat X oferte, zeci de reviewuri video si online, am redus shortlistul la acesti candidati
A. Mazda 3 Skyactiv G 122 - echipare Plus
B. Honda Civic 1.5 Turbo VTEC - 182 cp echipare Sport
C. Kia Ceed 1.4 T GDi - 7 DCT
D. Seat Leon 1.5 TSI 130 cp - DSG, preferabil FR - a picat rapid din cauza pretului
Buget cu TVA inclus 20,000 EUR (cu RABLA)
Impresii (dupa test drive)
Mazda 3
PRO
Design superb, mai ales la hatchback
Interior near premium, ambianta deosebita
Cutie manuala extrem de precisa si placut in utilizare
Dotari standard excelente pe varianta Plus. Pachet siguranta activa complet
CONTRA
Motor Skyactiv G anemic, cu o curba de cuplu plata mult inferioara motoarelor turbo. Sunet frumos, rafinament deosebit, dar mai putin viguros si decat motorul de pe Golf (cel putin pana la 120 km)
Cost revizii si asigurare mare - 1000 -1250 RON o revizie standard la un motor aspirat. Mi se pare enorm. Casco foarte scump
Cost achizitie cea mai buna oferta pentru un Plus (Standard nu are AC automat si scaune incalzite) 20,500 la ASKO - fara automata. Cu automata ma duceam peste 23000 cu TVA. Pentru mine e un pret mare pt o compacta cu o motorizare economica, dar mediocra dpdv al performantelor
in anul de gratie 2020 Mazda ofera lumin de zi DRL cu halogen care strica tot aspectul masinii. Vrei LED pe zi (cum are si Loganul) scoti bani in plus pentru pachetul Style
Atitudine dealeri - lipsita de respect si interes (Noi nu dam discount, nu avem masina asta pe stoc duceti-va la alt dealer) etc. Singurul dealer OK, Asko.
Cel mai meschin portbagaj - nu sunt obsedat de practicitate dar forma si dimensiunile mi s-au parut dezamagitoare
Honda Civic 1.5 VTEc Turbo
Favorita in cursa la inceput Apoi..a urmat Test Drive-ul
PRO
Motor viguros, are suflu la orice turatie, sunet sportiv
Spatioasa pentru o masina sport chiar si cu evacuare sport care mai reduce din portbagaj. 420 litri pentru 1.5. Foarte ok si accesul.
Design foarte agresiv, masina iese in evidenta
Tinuta de drum sportiva
Pachet de siguranta activ complet, dotari excelente in varianta Sport
CONTRA
Probleme cu dilutia uleiului la 1.0 VTEC - Honda Nord nici nu mai comercializeaza acest motor de baza si 1.5 VTEc are aceeasi problema - oficial nu au inca rezolvare tehnica pe termen lung. La test am repetat metoda de testare de pe un forum Civic din UK si in masina mirosea a benzina. Am zis ca mi se pare. am tras pe dreapta si am stat 10 minute si am deschis capacul de la rezervorul de ulei...mirosea a benzina..Am cerut consilierului o pozitie oficiala, mi s-a spus ca e un fix de software care ar reduce gravitatea problemei dar ca trebuie sa schimb uleiul "mai des"..si sa conduct mai mult sa se incalzeasca motorul. Am zis ca ma ia la misto.
4 Stele la EURO NCAP (5 dupa o "retestare") si cel mai mic scor din casa la protectia capului pentru copii.
Sistem multimedia - fara buton de volum si fara comanda fizica de ventilatie. Nu m-as putea adapta la asa ceva. Am inteles ca la varianta 2020 vor reintroduce comenzile manuale. Tatal meu are o Honda CR V Hybrid si in utilizarea cotidiana aceste 2 aspecte sunt extrem de enervante
Materiale de proasta calitate in zona volanului si pe usi. Un plastic absolut infect pe butoanele comenzilor de pe volan. Inadmisibil pt o marca care se pretinde cvasi premium.
21.000 cu TVA pentru cutia manuala si teama ca am nivelul de ulei depasit te miri pe unde.. No thanks. Am zis pas mai ales ca voiam automata
Kia Ceed
De la noul Sportage am inceput sa ma uit la Kia si mi-a placut evolutia marcii. Mi-a placut ce au facut la centrul de design din Frankfurt, am apreciat limbajul de design al noilor modele, am admirat curajul de a lansa o masina ca Stinger.
La salonul auto de anul trecut am zabovit langa un Ceed si m-a atras masina asta. Am facut un test de 30-40 de minute (dealerul a spus ca nu-mi poate lasa masina peste week-end, dar am avut ocazia sa o testez pe indelete si la drum lung sa vad cum merge)
Dupa ce Ceed a castigat si mater testul auto bild am zis..merita o sansa
https://www.kia.ro/kia-romania/kia-ceed ... d-germania
PRO
- Motor de 1.4 T GDI - cel mai echilibrat din cele conduse. Nu are brutalitatea VTECului dar este foarte rafinat (mult peste 1.5 3 Cyl de de la Ford Focus) dar trage bine la orice turatie, este viguros si are un consum decent. Mi s-a parut ca are tot timpul rezerve de putere pe o plaja relativ mare de turaii
- Materialele de la interior. Mi-a placut mult faptul ca cei de la Kia nu a cazut in cursa "touchscreenului" si a comenzilor amplasate in meniuri ascunse. Totul e functional, simplu acolo unde ai nevoie sa fie, ca la Golf. Daca ma uit la consola centrala si butoanele de langa schimbator..Poate un pic prea mult

- 7 DCT - Foarte ok cutia mai ales cu acest motor, fun si pe manual, fara smuceli la plecare de pe loc ca DSG-ul, fun de operat in modul sport. Faptul ca are mod de protectie si monitorizare temperatura este ceva foarte util - DSG ul de la VAG nu avea acest element. Poate au pus intre timp
- Dotari - poti sa-ti faci masina cum vrei exceptand cateva combinatii obligatorii ciudate (Sistem JBL doar cu ecran de 10.25 desi inainte era compatibil cu cel de 8 inch..)
- Pachet siguranta activa foarte bun in standard desi nu are blind spot assistance ca Mazda si Honda.
- Raport pret calitate excelent. Un GT line cu Rabla si cutie automata ajungea atunci la 20000 K si un pic la prima strigare
- Design matur si echilibrat - genul de masina care arata interesant si peste 5 ani. Un GT Line sau un Star bine configurat chiar atrag atentia si arata sportiv, dinamic.
- Garantie (doh)
- amortizare ok chiar si cu roti de 17, zgomot redus (doar de la anvelopele Michelin Pilot Sport dar aia e boala anvelopelor de acest tip)
- Cost intretinere si CASCO - le iau intotdeauna in consierare. 650 RON o revizie fata de 1200 la Mazda 3. Casco cu 20% mai ieftin.
CONTRA
- Pe STAR m-as astepta la niste dotari standard cum ar fi clima automata si camera plus senzori de parcare. Nu e ok sa fie nevoie sa adaugi chestii precum semnalizatorul pe oglinda ETC. Daca vreti multe dotari, mergeti catre GT Line si adaugati putine dotari decat sa alegeti STAR si sa puneti multe. Credeti-ma am facut zeci de simulari.
- Farurile LED sunt o tehnologie mai simpla fata de concurenta unde avem matrix, mecanism adaptiv etc. Dar si pretul e pe masura.
- Configurator cu multe dude, trebuie mers la dealer, unde nu toti consilierii cunosc produsul.jale..
- faimoasele lumini rosii de la climatizare pe timp de zi, nu se vad, l-as da afara pe cel care a facut tampenia asta. Sper ca au remediat pe MY2020, dar m-as mira.
- Probleme mari la livrare, intarzieri (Yup, si asta o simt pe pielea mea deja)
La final, dupa o negociere la sange cu dealerul, am dus un GT Line 1.4 T GDI si 7 DCT la un pic sub 19 K EUR cu rabla adaugand si ledurile pe care le doream. GT Line are si plafon negru si scaune sport care erau la capitolul "nice to have". O astept si sper sa vina anul asta

O zi frumoasa