ODO:
100.001 km
Oficial, la 4 ani, 8 luni, 2 săptămâni și 2 zile, al meu Rio a devenit o mașină ”cu sute de mii de km la bord”.
Mi-am dat seama că n-am prea mai pus demult poze diverse cu mașina, așa, pur și simplu din plimbări. Dar au fost 100k km parcurși din care au rămas nenumărate amintiri frumoase din diverse locuri. Nu neapărat amintiri cu mașina, că ea e doar un mijloc de transport. Dar un mijloc fără de care multe alte experiențe n-ar fi avut loc.
Cum am făcut și la 50k, zic să fac un scurt rezumat, să vedem cum se prezintă per total o Kia Rio cu o astfel de uzură.
Scuzați calitatea pozelor. Cu ziua așa scurtă n-am mai apucat să le fac pe lumină naturală.
Exterior
Motor
La exterior și la motor, lucrurile se prezintă bine. Nu sunt probleme evidente de vopsea. Nici găinații de pasăre nu par s-o fi afectat prea tare, și încă încerc să-i curăț destul de repede când îi observ. E drept că nici n-am studiat-o cm cu cm în lumină, că oricum n-are rost și după atâta distanță parcursă, imperfecțiuni 100% sigur sunt. Dar așa, vizual, când treci pe lângă ea proaspăt spălată, arată foarte bine.
Cele mai mari daune sunt provocate de pietricele, în special la bara din față și capotă. Sunt destul de multe puncte mici cu vopseaua sărită, dar încă nu pun probleme de rugină sau altceva.
Destul de afectate sunt, din nou, și pragurile. Deși au fost revopsite acum ceva timp, ieri am observat că, cel puțin la unul din ele, acum vopseaua e complet sărită până la tablă, pe o zonă destul de lată (cam jumătate de cm să zic). Probabil anul viitor se va preta la o nouă refacere a pragurilor. Însă, ținând cont cât praf și pietricele avem de drumurile patriei, mai ales la munte pe unde umblu eu, nu pot să zic că m-a surprins foarte tare.
A doua ”problemă” de vopsea e și contaminarea cu bitum(?), deja destul de evidentă pe ușile față, dar și pe hayon. Poate o să-mi fac timp pentru o decontaminare.
Acum nu mult timp am schimbat pe garanție carcasele exterioare ale mânerele ușilor din față, fiind ambele crăpate în mod identic. La momentul actual, nu de foarte mult timp, cele două schimbate se prezintă ok, dar unul din cele originale (dreapta-spate) s-a crăpat și el, exact în același fel. Încă nu l-am menționat la service, aștept să văd dacă are și al 4lea chef de ceva.
La elemente vitrate, parbrizul se prezintă destul de ok, deși are foaaaarte multe zgârieturi fine, și vreo 2 ciupituri mici de pietricele. Însă sunt vizibile doar în lumină puternică (cu soarele în față), așa că n-am momentan gânduri să fac ceva în privința asta.
Farurile și stopurile se prezintă încă foarte ok, luminează bine (pentru niște halogene, că nu le comparăm cu altceva). În față sunt foliate și nu a apărut niciun fel de semne de mătuire. Sunt destule zgârieturi fine orizontale pe folie (se văd puțin și-n pozele de mai sus), în general acumulate de la racletele de spălat geamuri din spălătorii.
La compartimentul motor lucrurile sunt absolut normale, nu văd scurgeri pe nicăieri, nu consumă deloc ulei între revizii (făcute cam la 13-14k km), și nici nu se colorează uleiul în mod evident. Acum abia am făcut revizia și n-am mai făcut poză la jojă.
În mers nu sunt sunete sau vibrații ciudate, nici de la motor, nici de la suspensii. Singurele chestii care sunt zgomotoase acum sunt anvelopele de iarnă. Mașina încă stă bine pe stradă, a trecut de fiecare dată ITPul pe bune fără nicio problemă, nu are balans în curbe sau la denivelări mari, direcția este cum ar trebui să fie (ușoară în oraș, tare la drum lung), motorul trage în parametri normali (pentru un motor pe benzină aspirat de 86CP).
Interior
La interior, timpul parcă s-a oprit la 50k km.

La momentul respectiv menționam câteva zgârieturi fine pe volan (de la fermoarele unor pantaloni, din neatenția mea), o ușoară scămoșare a scaunului șoferului, și ceva zgârieturi pe plastice în spatele cotierei și în portbagaj.
În momentul de față, lucrurile stau identic. Aceleași fine zgârieturi pe volan (nu au avansat absolut deloc spre mai rău, și am avut mai multă grijă să nu apară altele), aceeași ușoară scămoșare a scaunului (aici nu pot zice că am făcut ceva special, am stat pe el cum stau mereu

, dar nu a avansat vizibil ), aceleași zgârieturi pe plastice (că nu le-am reparat, dar nici n-am prea mai transportat bicicleta în mașină).
O uzură a mochetei a apărut la șofer, cu ușoare indentări în dreptul accelerației și ambreiajului. Însă le vezi doar dacă dai covorașele la o parte și nu pun vreun fel de probleme.
Alte uzuri vizibile nu sunt, pielea de pe volan/schimbător/cotieră/uși/bord arată foarte bine. Nici butoanele nu au semne de uzură (am pus o imagine cu butoanele cele mai folosite de pe volan, respectiv cele de volum și schimbarea melodiilor). Singurul buton cu semne de uzură din toată mașina este cel de pliere a oglinzilor, de pe ușa șoferului. Este buton neiluminat, doar negru cu pictograma vopsită în alb, și într-adevăr s-a șters un pic. Dar încă e acolo. Butonul e folosit la aproape fiecare coborâre și urcare în mașină.
Greieri încă nu am persistenți, în afara unuia pe care cred că l-am mai menționat deja, undeva în zona oglinzii centrale, dar nu-mi dau seama de la ce. În zona respectivă este senzorul de ploaie, camera de bord și oglinda electrocromatică aftermarket, și eu zic că-s slabe șanse să fie greieri în senzorul de ploaie.
În rest singurele chestii care zdrăngăne în mașină în mers sunt obiecte puse prin suporturile din uși. Și apropo de asta, mi-a trecut prin cap de câteva ori să caut ceva material să căptușesc spațiile de depozitare, să mai previn asemenea zdrăngăneli, dar încă n-am apucat să studiez serios problema.
Sistemul audio merge la fel ca în prima zi, nu au apărut vibrații sau distorsiuni în timp, nici măcar la volum ridicat (și-l folosesc destul de des la volum ridicat).
Per total, încă sunt mulțumit de mașină. Mi-a plăcut să am mașină nouă cu garanție, încă mai am 2+ ani și 50k km și sincer spun că mă fac să mă simt foarte liniștit. Am rezolvat pe garanție mai multe mărunțișuri, nimic critic.
Costuri în afara garanției și a reviziilor periodice:
- o baterie
- 2 becuri
- 1 set complet discuri și plăcuțe frână (pe toate roțile)
- 1 ambreiaj (care încă nu-s decis dacă a meritat schimbat)
=========================================================================
Acum, să facem un experiment
Dacă ar fi să vindeți sau să cumpărați SH această mașină, exact cum e descrisă mai sus, pe piața liberă, care considerați că ar fi prețul corect?
Dar dacă ar fi să o dați la buyback, ținând cont că acolo se oferă un preț sub cel al pieței (și e normal până la urmă), cam la cât v-ați aștepta?
Nu mă pricep la piața SH și n-am prea mai aruncat un ochi pe acolo din 2014, când am decis să iau nouă. Dar sunt curios cum evaluează lumea (cu experiență în SH sau nu) mașina prezentată aici.
Drumuri bune!